- Keuze uit meer dan 260 routes
- Onderweg kiezen
- Met echt omgevingsgeluid
- CE gemarkeerd
“Ik kan zelf bepalen waar ik heen fiets.“

Kinderdijk (molens)

Afstand
00 uur en 14 minuten
Afstand
2 km
Bekijk onze video
Kinderdijk (molens) Kinderdijk is bekend om zijn 19 molens, die sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het dorp Kinderdijk ligt op de plaats waar de rivieren de Noord en de Lek samenkomen. De molens zijn gebouwd rond 1740. Het zijn poldermolens die het water uit de laaggelegen polder omhoog pompen, met een hoogteverschil van rond de anderhalve meter. Het water komt eerst in een zogenaamd ‘boezemwater’ terecht en watert uiteindelijk af in de rivier de Lek.

De molens van Kinderdijk zijn bijna allemaal ‘grondzeilers’. Dit zijn windmolens die vanaf de grond door de molenaar van hun zeil worden voorzien. De wieken scheren door de gedrongen bouw van de molen laag over het erf.

Oorspronkelijk heet het dorp Elshout, over de herkomst van de naam Kinderdijk bestaan diverse verhalen. Één daarvan is dat na een grote watersnood in de vijftiende eeuw een wiegje met een baby erin kwam aandrijven. Het wiegje bleek in evenwicht gehouden te worden door een kat die zich ook in het wiegje verstopt had.List-item Terug naar het overzicht

Bekijk de beelden

Mooiste spots van deze fietstocht

Kinderdijk (molens)

Kinderdijk (molens)

Kinderdijk (molens)

Kinderdijk (molens)

Kinderdijk (molens)

Kinderdijk (molens)

Statistieken

Beslissingspunten: 1
Eindpunten: 2
Kilometers: 2
Totale tijdsduur: 00:14
Soort: Met keuzes
Drukte: 2/4

Locatie op de kaart

map
map

Tags

Europa Nederland Cultuur Molens Natuur Platteland

Andere fietstochten

Follow us!
Ons Youtube kanaal
Volg ons op Facebook