Gerard Haan, medewerker cultuur en welzijn bij Warande, locatie Heerewegen in Zeist, is groot fan van Fietslabyrint. Net als bewoner Albert Westhof (79) die elke dag wel even de fiets pakt en onder meer door Lourdes, Egypte, de Grand Canyon en de Alpen heeft getourd.
Komt Gerard Haan ’s ochtends aan op zijn werk bij Warande’s woonlocatie Heerewegen in Zeist, dan ziet hij in de hal altijd wel een bewoner, onder begeleiding van een fysiotherapeut, in beweging op de fiets voor Fietslabyrint. Gerard: “Fietslabyrint wordt door onze fysiotherapeuten veel ingezet als behandeling voor mensen die een heup hebben gebroken, omdat lopen in dat geval veel belastender is dan fietsen. Er was hier een dame van dik in de tachtig die na haar heupoperatie elke dag fietste met Fietslabyrint. Dat heeft haar herstel echt bevorderd, ze loopt nu geheel klachtenvrij, zelfs zonder stok. De fiets in de hal is gekoppeld aan een groot scherm en een geluidsinstallatie, waardoor je helemaal in de beleving verdwijnt. Fiets je bijvoorbeeld over de Waddeneilanden met Fietslabyrint, dan hoor je het gekrijs van de meeuwen en het geruis van de zee, wat de beleving versterkt. Ja, Fietslabyrint is z’n geld dubbel en dwars waard, ook begeleiders vinden het leuk. Bewoners laten bijvoorbeeld zien waar ze vroeger op vakantie zijn geweest, wat leuke gesprekjes oplevert.”
’s Middags mogen Heerewegen-bewoners die zelfstandig kunnen fietsen gebruikmaken van Fietslabyrint, vertelt Gerard enthousiast. “De regen slaat hier nu tegen de ramen maar net zag ik meneer Westhof nog heerlijk in de zon door Italië fietsen, toch, meneer Westhof?” Meneer Westhof – “zeg maar Albert, hoor” beaamt dit en vertelt dat hij dagelijks de fiets pakt. “Elke dag een halfuurtje na het middageten, dan verteert het eten ook beter. Vroeger heb ik veel gereisd en ik vind het leuk om al die landen opnieuw te bezoeken. Ik ben vaak in Portugal geweest maar nu, op de fiets, zie ik veel meer dan toen ik door de steden wandelde, haha! Tijdens het fietsen heb ik al heel wat mooie dingen voorbij zien komen. Onlangs tourde ik door de Grand Canyon en laatst fietste ik door Egypte waar ik de pyramides en sfinxen zag, echt prachtig. En ik steek er nog wat van op ook. Zo zag ik laatst zowel in Lourdes als in Mekka heel veel hotels – voor de pelgrims natuurlijk. Nooit bij stilgestaan. En grappig, toen ik eens door Ankara fietste, zag ik daar ineens de Nederlandse ING-bank. Zo, die is ver van huis, dacht ik nog. Als ik fiets, dan is het net alsof ik in een levensecht schilderij verdwijn. Heerlijk.”
Dat meneer Westhof zo veel plezier heeft in de fietstochten, zorgt er automatisch voor dat zijn conditie op peil blijft. Gerard: “Meneer Westhof heeft een rollator, hij is tenslotte bijna tachtig, maar hij is fysiek heel sterk door zijn dagelijkse fietstochten. Goed voor zijn lichaam en zijn geest. Zo is hij er even uit en hij kan prachtig vertellen wat hij onderweg allemaal gezien heeft. Eigenlijk zouden alle bewoners erop moeten fietsen, het is zo’n mooi apparaat, echt een aanwinst.” Maar niet alleen meneer Westhof heeft baat bij de fiets. Gerard: “Op onze afdeling is een dame van 86 die soms verdrietig is omdat ze naar haar ouders wil. Dan neem ik haar mee naar de fiets en kies ik een tocht uit door haar geboorteplaats Tiel. Al fietsend komen de fijne herinneringen boven en verdwijnen de nare, verdrietige gedachten. Een win-win: je maakt iemand blij én je brengt iemand in beweging.”
Meneer Westhof is in elk geval heel blij dat Warande een Fietslabyrint heeft staan. “Ik merk dat mijn conditie door het fietsen echt verbeterd is. Het systeem geeft aan dat ik in dezelfde tijd langere afstanden afleg. Maar daar doe ik het niet voor hoor, ik doe het echt voor de ontspanning. Door op die fiets te stappen, heb ik elke dag even vakantie. Binnenkort neem ik een kijkje in China. Maar ook Israël met Bethlehem en Jeruzalem staan nog op mijn lijstje. Nee, ik ben nog lang niet uitgefietst.”