Goede voornemens: moet je dat nou wel doen?

Slechts 19% van de mensen met goede voornemens maken deze daadwerkelijk waar aan het eind van het jaar. Hoe komt het dat goede voornemens blijkbaar niet werken, terwijl we wel altijd horen dat het stellen van doelen de sleutel tot succes is? Er zijn twee redenen waarom het vaak misgaat: motivatie en een concreet plan.

Vuurwerk.png

Ook dit jaar beginnen veel mensen enthousiast aan gloednieuwe goede voornemens: afvallen, stoppen met roken, minder alcohol, gezonder eten, noem het maar op. Misschien heb je zelf wel één van deze doelen uitgesproken of is jouw zorginstelling ook bezig geweest met het opstellen van nieuwe doelen. Want het maken van een beweegplan, een activiteitenschema, etc zijn eigenlijk ook goede voornemens. Dan is het wel van belang dat jullie cliënten bij die 19% horen. Wij bekeken de kern van het probleem en hoe je vervolgens wel je doel behaalt!

Plannen

Uiteraard wil iedereen gezond en fit zijn, maar dat voelt als een enorm en soms onmogelijk doel. Als je goede voornemen is om dit jaar in beweging te komen is dat best vaag en daardoor vraag je veel van je wilskracht. Ons gedrag is onder te verdelen in twee soorten, namelijk:

  1. Bewust en gepland gedrag (5% van de tijd)
  2. Onbewust en automatisch gedrag (95% van de tijd)



Dit onbewuste gedrag kan je erg in de weg zitten bij het behalen van een doel. Daarom is het van belang om je goede voornemen zo concreet mogelijk te maken d.m.v. een plan. Als je een beweegplan voor cliënten maakt weten zij concreet wat zij dagelijks of wekelijks gaan doen om hun doel te behalen. Dat maakt het niet alleen behapbaarder, maar ook makkelijk om niet automatisch is je oude gedrag te vervallen. Daarnaast laat je je ‘wilspier’ ook met rust. Volgens sportpsycholoog Afke van der Wouw heeft een gebrek aan motivatie te maken met je wilspier. De hele dag ben je bezig met het maken van gezonde keuzes, zoals het laten staan van een stuk taart of geen bonus chocolade in je winkelmandje leggen. Bij deze handelingen doe je een beroep op je wilspier, waardoor deze vermoeit raakt. Als je dan vervolgens aan het einde van de dag ook nog moet kiezen om te gaan bewegen, zit dat er vaak niet meer in. Stel dit daarom niet als vraag aan jezelf, maar maak bewust een keuze, als onderdeel van je beweegplan. Zo laat je je wilspier met rust en weet je aan het begin van de dag al wanneer je welke beweging gaat doen.

Doelen stellen.png

Motivatie

Oké, het beweegplan staat, maar nu moet je ook daadwerkelijk in beweging komen. Voor jouw patiënten of cliënten heb jij een cruciale rol in het motiveren en enthousiasmeren. Maar hoe pak je dat aan? Een eerste goede stap is het meenemen van de cliënt tijdens het maken van het beweegplan, zo weet je zeker dat er oefeningen tussen zitten die echt bij het individu passen en dat ze blij worden van het doel, wat erg belangrijk is voor gelukkig ouder worden. Leuke activiteiten zijn dus erg belangrijk voor het behalen van doelen. Zo kan fietsen op een hometrainer als saai worden ervaren, waar het met de virtuele fietsroutes een stuk aangenamer wordt (je blijft misschien zelfs langer dan verwacht achter het stuur zitten!). Zo kan dit ook bij bijvoorbeeld wandelingen (doe het samen i.p.v. alleen) of rek en strek oefeningen (muziek maakt alles leuker).

Kies dit jaar dus voor het stellen van doelen in plaats van goede voornemens om zeker te weten dat jij het meeste uit jouw jaar haalt en uit het jaar van je cliënten, patiënten en bewoners.