Hartproblemen kunnen zeer uiteenlopend zijn. Sommige mensen hebben een aangeboren hartafwijking en anderen krijgen op latere leeftijd hartproblemen. Hartrevalidatie is bedoeld om te helpen. Tijdens hartrevalidatie werk je samen met professionals aan jouw herstel en je gezondheid.
Wat is hartrevalidatie, voor wie is het, hoe lang duurt het en wat kan Fietslabyrint betekenen voor therapeuten en mensen die revalideren? We leggen het uit.
Hartrevalidatie is een medisch begeleid bewegingsprogramma om de gezondheid van je hart, bloedvaten en bloed in je lichaam (ook wel cardiovasculaire gezondheid) te verbeteren na problemen met het hart. Hartrevalidatie verkleint de kans op nieuwe, toekomstige hartproblemen en het geeft patiënten meer vertrouwen in hun eigen lichaam en kunnen (Harteraad).
Verder leert een patiënt ook omgaan met de gevolgen van een hartaandoening. Vaak bestaan deze programma’s uit het geven van beweegadvies en training, maar ook advies over gezonde leefgewoonten zoals voldoende bewegen, gezond gewicht en voeding, voldoende slaap, verminderen van stress en stoppen met roken. Daarnaast delen ze methoden om als patiënt zelf risicofactoren goed in te kunnen schatten. Kortom het vergroot de zelfredzaamheid en daarmee de autonomie van mensen en dat is belangrijk voor kwaliteit van leven.
Eigenlijk kan iedereen die bij de cardioloog of huisarts is voor hartproblemen meedoen aan een hartrevalidatieprogramma. Deze beweegprogramma's helpen bij het herstel na bijvoorbeeld een hartinfarct, een dotter-en stentbehandeling, een bypassoperatie, een hartklepoperatie, een implantatie van een pacemaker of een ICD, bij een patiënt die hartfalen, angina pectoris of een aangeboren hartafwijking heeft. Hartrevalidatie is een programma van meestal 6 tot 12 weken en het vindt plaats in het ziekenhuis of in een revalidatiecentrum. Nog belangrijker, meedoen aan een hartrevalidatieprogramma zoals hier beschreven, wordt vergoed vanuit de basisverzekering (Hartstichting - hartrevalidatie).
Nu zien we sommige mensen denken: maar dan moet ik elke keer naar het ziekenhuis of revalidatiecentrum voor dit programma, en dat 6 tot 12 weken lang? Het is begrijpelijk dat de afstand tot en de frequentie van afspraken een obstakel kan vormen voor het volhouden van een revalidatieprogramma. Onderzoek laat zien dat zogenaamde hybride oplossingen sinds de COVID pandemie steeds populairder zijn én ook nog eens heel effectief blijken (BENEFIT, Diaz 2023). Bij hybride oplossingen is een deel op locatie en een deel thuis. Bijvoorbeeld de begeleide training en advies bij de revalidatieafdeling en de huiswerkopdracht en online contactmomenten (telehartrevalidatie) vanuit huis.
In beide situaties kan Fietslabyrint helpen het bewegen tijdens de hartrevalidatie aangenamer, of misschien juist heel erg leuk, te maken. Want hoe tof is het niet om tijdens de training de wereld te ontdekken of om alvast nieuwe toekomstige vakantiebestemmingen te bekijken? Onderzoek laat namelijk zien dat mensen langer fietsen met Fietslabyrint, dat ze een training beter volhouden omdat virtuele fietsroutes fietsen leuker en interessanter maakt en dat de therapietrouw bij een beweegprogramma groter is. Fietslabyrint blijkt ook speciaal geschikt om mensen te motiveren die door hun lichamelijke of mentale conditie moeilijk te motiveren zijn om te gaan en blijven bewegen (Karssemeijer, 2019). Daarnaast is Fietslabyrint laagdrempelig en eenvoudig te bedienen en kan het samen met de therapeut aangepast worden aan de individuele capaciteiten van gebruikers (bijvoorbeeld het aanpassen van de routeduur, de prikkelintensiteit van routes, het fietsen met of zonder keuzemomenten of het type route dat gekozen wordt).
Onze nieuwe app Fietslabyrint Thuis is perfect voor de huiswerkopdrachten. Met Fietslabyrint Thuis heb je 65 routes zo op je mobiel of tablet tot je beschikking. Zo maak je ook in je eigen vertrouwde omgeving mooie fietstochten zonder daarvoor de deur uit te hoeven. Je bepaalt zelf waar je aan toe bent en zo hoeft een patiënt geen stappen te nemen waar hij of zij gevoelsmatig of lichamelijk nog niet aan toe is.