How it's going (and growing)

Fietslabyrint bestaat tien jaar. In drie delen schrijf ik, Ella, mede-oprichter van Fietslabyrint, over de afgelopen 10 jaar én over vandaag. Lees in deel 1 hoe het allemaal begon en in deel 2 hoe dat verder verliep. Dit is deel drie van de (onvolledige) samenvatting van tien jaar Fietslabyrint.

Anno 2021 leven we in een wereld die steeds verder vergrijst, met Japan als koploper. Hier maken mensen van 65 en ouder een kwart van de populatie uit. De verwachting is dat tegen 2050 een derde van de inwoners ouder dan 65 is.

Japan is een zogenoemde super aging society. Ik ging er heen, met onder andere Hugo de Jonge, onze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, om te leren hoe Japan omgaat met de uitdagingen die vergrijzing en een ouder wordende maatschappij met zich mee brengt.

In Nederland lopen we 15 jaar achter op Japan, maar ook wij vergrijzen. 19,8 procent van de inwoners in Nederland is ouder dan 65, terwijl dit in 1990 nog 12,4 procent was. In de rest van Europa is het niet veel anders; in Duitsland, Finland en Italië is op dit moment ruim 22 procent van de inwoners boven de 65.

Vergrijzing kent uitdagingen. Het CBS schrijft: In 2021 was de grijze druk 34 procent: op elke 65-plusser zijn er 3 mensen in de werkzame leeftijd (20 tot 65 jaar). De komende jaren zal dit nog toenemen tot bijna 50 procent, om daarna licht af te nemen, zo is de verwachting in de bevolkingsprognose.

Hoe gaan we de lasten van de vergrijzing dragen? Hoe gaan we met steeds minder mensen voor steeds meer mensen zorgen? Hoe zorgen we dat de kennis, ervaring en vaardigheden van de ouderen niet zomaar verloren gaan?

In Japan hebben ze ideeën en oplossingen waar we van kunnen leren, maar ook daar zijn nog steeds uitdagingen en ook daar zet de vergrijzing door. Het zijn grote vragen die om uitgebreide en goed doordachte antwoorden vragen. Wij hebben ze niet, maar we kunnen met ons Fietslabyrint wel helpen en bijdragen om de antwoorden iets dichterbij te brengen. Want zeg nou zelf: oud worden willen we, maar wel gezond en met kwaliteit van leven.

Waarom doen we zo ons best?

We zijn ambitieus bij Fietslabyrint. We willen zoveel mogelijk mensen in zorginstellingen aan het fietsen krijgen, ongeacht leeftijd, beperking of regen. We willen ze de mogelijkheid geven om de wereld grenzeloos te ontdekken, herinneringen op te halen en op een simpele manier in beweging te blijven door middel van virtuele en interactieve fietstochten. Van polder tot metropool fietsen wij de wereld binnen.

We zijn zo ambitieus omdat we denken dat we de wereld een klein beetje fijner kunnen maken. We willen mensen in beweging brengen, want mensen in beweging zijn gelukkiger. Gelukkigere mensen zijn makkelijker om voor te zorgen en zorgen op hun beurt weer voor gelukkigere verzorgers. En gelukkige verzorgers ervaren minder werkdruk. Zo helpt Fietslabyrint om goede zorg een klein beetje dichterbij te brengen en het leven een groot beetje leuker te maken.

Hoe doen we dat?

We maken Fietslabyrint! We zijn pionier, marktleider én koploper in ons vakgebied. Fietslabyrint heeft meer dan 600 routes van hoge kwaliteit. Het is een gebruiksvriendelijk product (want met 1 knop zet je alles aan!) waar veel mensen veel geluk aan beleven.

Vanuit Den Haag doen we met 25 mensen van A tot Z alles zelf of bijna zelf. We verzinnen, we maken, we produceren, we vermarkten, we verkopen en bieden service voor al onze klanten in Europa, in Japan en in de rest van de wereld.

Lukt het?

Ja. We stonden in de New York Times met een baanbrekend artikel over hoe je kan omgaan met mensen met dementie zonder ze veel medicijnen te geven, we werden geïnterviewd door de BBC en blijven aandacht trekken van lokale kranten. Je kan geen verpleeghuis binnenlopen of ze hebben óf willen een Fietslabyrint.

Toekomstplannen

Net als wat Fietslabyrint beoogt willen wij als bedrijf gezond blijven. We zijn in de groei en lang niet uitgegroeid. Er zijn nog genoeg mensen die in beweging moeten komen en wij zitten boordevol plannen om Fietslabyrint aantrekkelijker te maken. Aantrekkelijker voor mensen die in een instelling wonen, maar in de toekomst ook voor mensen die thuis wonen. Want hoe sneller de vergrijzing gaat, hoe minder mensen er in verhouding in instellingen zullen wonen. En hoe meer mensen er oud zijn, hoe meer hulpmiddelen we goed kunnen gebruiken. Van ons ben je nog niet af, want we blijven ons hard maken om de kwaliteit van leven omhoog te brengen, vooral in de laatste levensfase. En net als onze fietsers hopen wij ook minstens tachtig te worden.

Ps. we gaan natuurlijk niet naar Japan zonder daar ook een paar mooie routes te filmen. Ben je nieuwsgierig? Fiets eens door Tokio, Osaka of onder de kersenbloesem.

Schrijf je in

Blijf op de hoogte van alle vernieuwingen en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief.

Schrijf je in

Blijf op de hoogte van alle vernieuwingen en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief.

Binckhorstlaan 36
2516 BE Den Haag Nederland

sales@fietslabyrint.nl
070 737 1152
Nederland (NL)