Het verhaal achter onze virtuele fietsroutes

Fietsen. Dat hebben we (bijna) allemaal weleens gedaan.
De gemiddelde Nederlander zal beamen dat fietsen helemaal niet zo ingewikkeld is, maar daar denken onze Routefilmers anders over. Na een dag filmen komen zij terug op kantoor met de mooiste beelden en verhalen. De beelden kennen jullie, maar de verhalen nog niet. Tijd om daar verandering in te brengen.

Dunseverick Noord-Ierland.png
Dunseverick Watervallen, Noord-Ierland

We spraken Vanity, onze jongste, maar ook één van de langst werkende medewerkers van Fietslabyrint. Als Video Editor vind je Vanity of in de stad met haar camera in de hand of bij ons op kantoor: koptelefoon op, edit programma’s geopend en het liefst met een boba tea binnen 1 vierkante meter. Maar tijdens de afgelopen 4 jaar heeft ze ook heel wat routes gefilmd, waaronder o.a. de routes door Ierland en veel van de Routes Op Maat. Daarnaast heeft ze ook bijna alle routes ge-edit, en dus ook van alle bloopers van collega’s mogen genieten.

Jij bent denk ik dé expert als het op onze fietsroutes aankomt. Wat was de mooiste route om te filmen?
Daar hoef ik niet lang over na te denken. De reis door Ierland was absoluut de mooiste, met als hoogtepunt de route door Dunseverick Waterval. Samen met collega Jeanine liepen we richting een waterval met uitzicht op een prachtige klif. Wat wel apart is trouwens, want als je samen filmt kan je de hele route niet met elkaar praten! Zo loop je in stilte samen te genieten van het uitzicht en op te letten of je de mooiste shots vastlegt.

Jaloersmakend! Wat komt er allemaal bij kijken als je zo’n route filmt?
Het klinkt makkelijk, maar er komt toch nog wel het een en ander bij kijken. Eerst moet je de bus inladen met alle apparatuur en de fiets om vervolgens naar de locatie te rijden en weer uit te laden. Er kan van alles misgaan: je vergeet een cruciaal onderdeel, er is vertraging en de zon begint al te zakken, de band is lek, er zijn onverwachte verbouwing op locatie, het begint opeens te regenen, ga zo maar door. Of het allerergste; je komt er aan het eind van een dag fietsen achter dat de camera instellingen niet goed staan en je kan weer opnieuw beginnen. Op Fietslabyrint staan nu 600+ routes, maar ik denk dat we er al meer dan 1000 hebben gefilmd. Maar die beelden komen echt niet aan het licht hoor!

Naar de beelden zullen we niet vragen, maar we zijn stiekem wel benieuwd naar de verhalen. Wat is het spannendste wat jij zelf hebt meegemaakt tijdens het filmen?
Het spannendste moment was op de terugreis na het filmen van een route in Nederland. Alles was gelukt en we dachten achterover te kunnen leunen tijdens de paar uur durende terugreis, maar niets was minder waar. Voor deze route hadden we een auto gehuurd en hier een fietsenrek op gemonteerd. Dit leek op de heenweg prima te werken, maar op de terugweg zagen we tijdens het rijden de fietsen steeds ietsje meer richting het asfalt zakken! Ik denk dat ik nog nooit zo gespannen in een auto heb gezeten. Nu gebruiken we gelukkig busjes waar de fietsen gewoon in passen.

Route Op Maat in Nederland filmen.png

Oei. Waren er ook momenten waar je achteraf wél om kan lachen?
Van de reis naar Ierland herinner ik mij vooral natte voeten. Achterin onze auto hing permanent een rij van natte sokken en schoenen te drogen. Tijdens het filmen let je vooral op de route en de camera en heb je het dus niet helemaal door als je in een plas water stapt. Of nog erger: wanneer er een hele golf water over je heen komt en je ook nog eens de beelden verpest door keihard te gillen. Gelukkig edit ik de routes zelf en kon ik het geluid hier precies knippen.

Als video editor zie je natuurlijk een hoop beelden voorbij komen. Heb je een favoriete route die je niet zelf hebt gefilmd?
Zeker. De eerste route die ik vier jaar geleden heb ge-edit: Mont-Saint-Michel in Frankrijk. Het lijkt net alsof je naar een Disney kasteel kijkt! Het is een klein dorpje omringd door water. Echt een aanrader om te fietsen met Fietslabyrint.

Mont Saint Michel.png
Mont-Saint-Michel

Herken je ondertussen al onze 600+ routes?
Routes beginnen echt op elkaar te lijken na zoveel editen. Ik kan nu wel sneller steden of landen herkennen doordat ik zoveel routes zie. Je begint stijlen en architectuur een beetje te herkennen. En het kan je ook enthousiast maken; vroeger was ik nooit zo’n fan van Frankrijk, maar na het zien van onze beelden wil ik daar toch wel meer van ontdekken. Daarnaast ken ik door de Routes Op Maat ook veel kleine dorpjes en bijzondere plekjes in Nederland.

Bij een Route Op Maat kiest de klant zelf welke route wij filmen en hoe. Wat is het meest unieke idee van een klant geweest?
Het is het allerleukst wanneer er mensen tijdens de route staan te zwaaien. Vaak gaan bewoners buiten voor hun locatie staan wachten zodat de route zo begint of afsluit. Maar het allerleukst was de Route Op Maat voor een klein dorpje in de buurt van Zoetermeer. Daar hadden ze alle inwoners zo ver gekregen om buiten te gaan staan zwaaien - inclusief een heel schoolplein vol leerlingen. Ik denk dat ik nog nooit zo erg heb genoten van het fietsen van een route, al kostte het wel wat moeite om niet uitgebreid terug te zwaaien en het stuur stabiel te houden voor de opname.

Ik denk dat er maar weinig mensen kunnen zeggen dat een heel dorp naar ze heeft gezwaaid - en dat tijdens werk. Hoe ben je bij Fietslabyrint terecht gekomen?
Via via hoorde ik dat ze bij Fietslabyrint een video editor zochten. Tijdens mijn eerste bezoek mocht ik meteen op Fietslabyrint fietsen en was ik eigenlijk meteen verkocht. En natuurlijk al helemaal toen ik hoorde dat ik ook nog eens mocht gaan reizen en fietsen voor werk!

Eerste indruk van Fietslabyrint? Gaaf!

Vanity, Fietslabyrint Video Editor