Op dinsdag 11 april is het Wereld Parkinson Dag, met het thema ‘Laat Parkinson niet winnen’. Het doel van deze dag is om het belang van bewegen, voeding, mentale gezondheid en passende hulpmiddelen onder de aandacht te brengen bij mensen met Parkinson, hun naasten en zorgverleners.
Op deze dag is er een symposium van de Parkinson Vereniging waar o.a. Prof. Bastiaan Bloem en Volleybalcoach Joop Alberda (Olympische Spelen 1996) een presentatie geven over 'De kracht van bewegen’. Ze delen hoe belangrijk bewegen is en hoe je jezelf in je kracht zet met beweging. Eerder dit jaar schreven we meer over wat de ziekte is en het effect van bewegen op de ziekte van Parkinson, waar we deze maand verder induiken. Er zijn ontzettend veel onderzoeken die aantonen dat beweging het ideale recept is voor de ziekte van Parkinson, dus des te belangrijk om dit onder de aandacht te brengen.
Fietsen en Parkinson
Voor veel mensen met Parkinson is het mogelijk om te fietsen, ondanks de beperkingen die de ziekte met zich meebrengt en in vergelijking met andere vormen van beweging zoals wandelen. Een meta-analyse met 505 patiënten onthulde dat motorische uitkomsten significant meer baat hadden bij fietsen dan cognitieve trainingen (variërend van lezen, kruiswoordpuzzels en cognitieve functietrainingen met een spelelement). Voldoende bewegen is gunstig voor het motorisch functioneren en kan mogelijk ook cognitieve achteruitgang afremmen. Idealiter in combinatie met cognitieve trainingen zoals puzzels oplossen, spelletjes spelen en coördinatie oefeningen tijdens het bewegen. Deze beide behandelingen zouden structureel onderdeel moeten zijn in het leefpatroon van iemand met Parkinson, maar is eigenlijk aan te raden voor iedereen. Een gezonde levensstijl is natuurlijk altijd een goede keus.
Bewegen in het dagelijks leven
Maar hoe doe je dit? En hoeveel beweging is genoeg of zelfs teveel? Probeer vooral naar je lichaam te luisteren, schroom ook niet om de fysiotherapeut om persoonlijk advies te vragen. Zo kan je samen een beweegplan opstellen. Het is slim om vooral oefeningen te doen die jou blij maken, niet als een verplichting voelen (of zo min mogelijk) en passen bij jouw persoonlijke voorkeuren. Al zijn er wel vormen van beweging die effectiever zijn om de symptomen van Parkinson te verbeteren, zoals aerobe oefeningen (bijvoorbeeld fietsen, wandelen, zwemmen in een tempo waarbij je hartslag en ademhaling licht verhoogd zijn) en beweging waar balans en coördinatie voor nodig is, zoals dansen of yoga. Daarnaast moeten we ook niet onderschatten hoeveel impact de kleine veranderingen hebben: probeer minder te zitten, zie alles als een beweegmoment (glas water in de keuken vergeten? Gratis beweegmoment!), kijk of er iets te tuinieren valt of pak de benenwagen naar de supermarkt. Zorg ervoor dat je elke dag een paar van deze kleine beweegmomenten hebt en probeer daarnaast 20 minuten iets van een oefeningen te doen, denk aan yoga, fietsen of wandelen (aerobe oefeningen).
Daarnaast kan het betrekken van een partner, vriend of naaste tijdens de behandeling van een patiënt het effect vergroten. Het helpt om oefeningen samen te doen en bijvoorbeeld samen bewuste veranderingen in de levensstijl te maken. Zo is er iemand die je aan de afspraken houdt, motiveert en is het ook gewoon gezelliger. Het ondersteunen en omgaan met de veranderingen die de ziekte met zich meebrengt heeft weer een positief effect op de mentale gezondheid van de patiënt.
Exergaming en Parkinson
Zoals al eerder aangetoond is de combinatie van beweging en cognitieve prikkels ideaal. Onderzoek deed meerdere testen om te kijken welk effect trainingen, fietsen en exergaming heeft op de ziekte van Parkinson. Deze testen, om te kijken of patiënten verbeterden na een training van acht weken, waren onder andere een 6 minuten wandelen test, een 10 minuten wandelen test en een van zitten naar staan test. Door middel van deze tests ondervonden de onderzoekers dat exergaming (beweging in combinatie met een spelelement) vooral een verbetering van de loopsnelheid en de kwaliteit van leven veroorzaakte. Hierin kan Fietslabyrint een grote rol spelen. Niet alleen leiden de prachtige beelden van alle virtuele fietsroutes je af tijdens het bewegen, maar door tijdens het fietsen zelf te kiezen welke richting je opgaat is er ook een spelelement. Daarnaast heeft Fietslabyrint ook twee spellen om het brein nog meer te prikkelen. Het is belangrijk dat mensen met de ziekte van Parkinson de regie over de ziekte nemen, wat met beweging, cognitieve trainingen en hulpmiddelen en ontwikkelingen zoals Fietslabyrint zeker mogelijk is.
Extra aandacht voor Parkinson biedt mensen kracht en motivatie om hulp te vragen, in beweging te komen en te weten welke aanpassingen in hun levensstijl het grote verschil kunnen maken.