Onderzoek: Fietslabyrint scoort hoog op plezier

04-12-2015
Mariska Haazen, geriatriefysiotherapeut werkzaam bij de Archipel zorggroep, studeerde MSPT (Master Specialised Physical Therapy) aan de Avans hogeschool en sloot haar opleiding af met een onderzoek naar Fietslabyrint. 
 
Uit haar onderzoek komt naar voren dat ouderen tussen 75 en 82 jaar zonder multi-pathologie die wonend zijn in een verzorgingshuis of aanleunwoning, bijna zes minuten langer fietsen door Fietslabyrint te gebruiken bij de bewegingstraining. Ze toonde aan dat Fietslabyrint het plezier in fietsen vergrootte én dat cliënten langer fietsten. Voor plezier gaf de groep een cijfer tussen de 7-10 voor fietsen met Fietslabyrint tegenover 0-8 zonder (op een schaal van 0 tot 10).
 
Terwijl dit eigenlijk met het oog op het onderzoek niet de bedoeling was, werden de ouderen zo enthousiast van het fietsen dat ze steeds met de begeleider in gesprek wilden gaan over de beelden die ze zagen. Mariska raadt in haar onderzoek aan Fietslabyrint waar mogelijk in een grotere ruimte op te stellen, omdat zo meerdere mensen tegelijk van de beelden kunnen genieten. Fietslabyrint heeft een duidelijk sociaal component dat van toegevoegde waarde kan zijn voor hen. Daar zijn wij het helemaal mee eens. Wilt u het hele onderzoek zelf lezen? Stuur dan een mail naar ella@fietslabyrint.nl
 
Naar aanleiding van dit onderzoek schaft de Archipel-zorggroep binnenkort vier opstellingen aan. Fietslabyrint feliciteert Mariska Haazen met haar titel en wenst de bewoners van de Archipel veel fietsplezier!
 
 
Follow us!
Ons Youtube kanaal
Volg ons op Facebook