Bewegen bij chemotherapie heeft positief effect

08-02-2016

Uit onderzoek naar het effect van lichaamsbeweging bij mensen die chemotherapie krijgen, is gebleken dat beweging leidt tot een afname van zowel lichamelijke als psychische klachten. Isala Oncologisch Centrum heeft daarom een speciaal beweegprogramma samengesteld. Om beweging te stimuleren maken zij in dit programma onder meer gebruik van Fietslabyrint.


Bewegen en chemotherapie
Donderdag 4 februari was Fietslabyrint aanwezig bij het symposium Beweging in de oncologische zorg van het Isala Oncologisch Centrum. Op het programma stond onder meer een lezing van verpleegkundig specialist oncologie Van den Dool over de rol van actief bewegen tijdens de klinische opname. Enkele belangrijke conclusies uit haar verhaal:

  • Bewegen tijdens chemotherapie verbetert het fysiek, cognitief en psychosociaal functioneren.

  • Intensieve oefeningen leiden tot betere resultaten dan milde oefeningen, maar weinig bewegen is beter dan helemaal niet. Het beste is om voor iedere patiënt een bewegingsprogramma op maat te maken.

  • Bewegen tijdens chemotherapie is veilig.


Van den Dool baseerde haar verhaal op verschillende onderzoeken, waaronder dit wetenschappelijke onderzoek naar het effect van beweging tijdens chemotherapie op lichamelijke conditie, vermoeidheid en het voltooien van de behandeling.


Fietslabyrint in beweegprogramma Keep Moving
Vanwege de positieve effecten van beweging bij chemotherapie heeft de afdeling oncologie/hematologie van Isala een speciaal beweegprogramma samengesteld: Keep Moving. Bekijk het filmpje voor meer informatie.

In dit beweegprogramma wordt gebruik gemaakt van Fietslabyrint. De beelden van Fietslabyrint zorgen voor afleiding met als resultaat dat patiënten langer fietsen en er meer plezier in hebben.

 
 
Follow us!
Ons Youtube kanaal
Volg ons op Facebook