Afstudeeropdracht maakt virtueel fietsen mogelijk voor Surplus Molenstaete

Veel fondsen vinden onderbouwde cijfers, feiten en een uitgedacht implementatieplan belangrijk. Dit kost veel tijd die je als zorgmedewerker misschien niet hebt. Dit was ook het geval bij Surplus Molenstaete. Daarom hebben ze de handen ineen geslagen met Avans Hogeschool Breda en heeft Social Work student Quincy onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om sociale interactie te bevorderen met Fietslabyrint.

Fietslabyrint bij Surplus Molenstaete

Surplus Molenstaete, een woonzorgcentrum voor ouderen met dementie in Breda, is een project gestart om jongeren en ouderen samen te brengen. Al snel merkten ze dat goede gesprekken lastig op gang kwamen. Er was een ijsbreker nodig. Daarom is Quincy begonnen met haar afstudeeronderzoek. “Ik heb altijd al een grote passie gehad voor ouderen en ben heel geïnteresseerd naar dementie. Daarom ben ik via Avans aangesloten bij het thematisch netwerk waar we onderzoek doen naar de verbinding tussen jong en oud”, vertelt Quincy.

Maartje Vermeer werkt bij Avans Hogeschool als docent bij de opleiding Social Work. Vanuit het zogeheten GET-lab werkt ze samen met de praktijk aan sociale en technologische innovaties als mogelijke oplossing voor maatschappelijke vraagstukken uit de regio. Hiervoor heeft ze veel contact met organisaties als Fietslabyrint, maar ook zorginstellingen als Surplus Molenstaete. “Ik weet dat Quincy een grote passie heeft voor ouderen. Dus toen de opdracht van Molenstaete in samenwerking met Fietslabyrint voorbij kwam, was dit perfect voor haar”, vertelt Maartje.

Verbinding tussen jong en oud

Quincy's afstudeeronderzoek richt zich op het stimuleren van sociale interactie tussen jong en oud met behulp van Fietslabyrint. “Ik merkte dat veel jongeren in het begin moeite hadden met een gesprek op gang brengen. De jongeren hadden andere verwachtingen en waren een beetje terughoudend omdat de ouderen dementie hebben”, vertelt Quincy.

“Door samen te fietsen met Fietslabyrint begonnen de gesprekken vanzelf. Veel jongeren waren verrast over hoe snel de drempel verlaagd werd en hoe gemakkelijk het was om een gesprek aan te gaan. Hiermee heb ik de meerwaarde van het sociale contact door Fietslabyrint kunnen constateren bij Molenstaete.”

Impact van Quincy's onderzoek

Dankzij dit onderzoek heeft Surplus Molenstaete een aanvraag kunnen doen bij de gemeente Breda. Daarmee kunnen zij Fietslabyrint aanschaffen en kunnen ze nu permanent gebruikmaken van de virtuele fietsroutes. “Het is geweldig om te zien hoe Quincy's inzet heeft bijgedragen aan de aanschaf van Fietslabyrint voor Surplus Molenstaete", vertelt Maartje.

“Haar onderzoek en aanbevelingen hebben niet alleen geleid tot de implementatie van de technologie, maar ook tot een versterking van de sociale banden tussen jongeren en ouderen in de instelling.”

Maartje Vermeer, Docent Social Work

Ook Quincy is heel blij met haar resultaat: “Dit geeft echt een geslaagd gevoel. De opdracht voelt helemaal volmaakt nu!”

Bij Surplus Molenstaete maken ze nu met veel plezier gebruik van Fietslabyrint. “Het is een middel om bewoners actiever te krijgen doordat ze tijdens het fietsen ook daadwerkelijk iets zien en beleven. Dit samen doen met jongeren geeft een makkelijk opening tot gesprekken. Bewegen is dan geen moeten meer, maar leuk om te doen,” vertelt Tamara, welzijnsmedewerker bij Surplus Molenstaete.

Waarom stage bij Fietslabyrint?

“Fietslabyrint biedt stagiairs de kans om te werken aan een concreet project met een tastbaar resultaat, legt Maartje uit. “De mogelijkheid om technologie te gebruiken om sociale interactie te bevorderen, spreekt veel studenten aan en biedt een waardevolle leerervaring.”

Stagiairs kunnen dus heel veel betekenen voor zorginstellingen met een specifieke opdracht of vraag. Het kan van grote toegevoegde waarde zijn om bijvoorbeeld via Avans Hogeschool een stagiair aan te nemen om onderzoek te doen. Of om een sponsorproject te starten voor het sparen voor zorginnovaties zoals Fietslabyrint. Zo is Milo tijdens zijn stage bij SWZ Activiteitencentrum Eindhoven een crowdfunding gestart en zo een Fietslabyrint weten te financieren.

Of heb je zelf interesse in een stageplek bij ons? Bekijk deze pagina voor alle openstaande vacatures.