Virtueel dagje uit voor ouderen met dementie

Bij dagactiviteitencentrum De Gildenborgh fietsen ze veel door Utrecht, maar dan wel virtueel. Het centrum is er voor mensen die een dagje ouder worden en wat ondersteuning nodig hebben. Veel van hen kunnen niet meer zelfstandig fietsen. Hoe zorg je dan dat deze (soms moeilijk te motiveren) groep toch gaat bewegen en hier ook plezier in heeft?

Virtueel fietsen met een stoelfiets

“We organiseren verschillende activiteiten voor de ouderen. Zo hebben we een sportzaal waar meerdere sportactiviteiten georganiseerd worden,” vertelt Lene Kleuver, Senior medewerker bij dagactiviteitencentrum De Gildenborgh. Toch is Fietslabyrint bij velen een duidelijke favoriet. “De mensen die bij ons komen, hebben bijna allemaal een vorm van dementie. Door fietsen met Fietslabyrint hebben ze het gevoel dat ze zelf het heft in handen hebben.”

Makkelijk in beweging door de stoelfiets

Het gemak van Fietslabyrint is erg belangrijk voor het centrum. Door de stoelfiets is bewegen toegankelijk voor iedereen. “We hebben vier verschillende groepen die in het centrum komen, waaronder een groep Marokkaanse dames. Voor veel sportactiviteiten moet je je omkleden, maar voor Fietslabyrint is dat niet nodig. Dit gemak en een ‘dagje uit beleven’ zorgt ervoor dat veel ouderen niet meer van de fiets afkomen.”

“Er zijn natuurlijk ook een aantal cliënten die het niks vinden en liever 'echt’ sporten. Maar vooral voor de minder mobiele ouderen is dit echt een uitkomst. We hoeven ze ook nauwelijks te motiveren om een rondje te fietsen. Vaak moeten we ze juist stoppen omdat er ook nog anderen willen fietsen.”

'Dagje uit' naar Utrecht

Omdat een dag in het activiteitencentrum ook best vermoeiend kan zijn voor de cliënten, wordt er tussen de middag altijd een dutje gehouden. “Er is een mevrouw die daar nooit aan meedoet. Zij is 98-jaar oud, maar vindt zichzelf nog te jong voor een middagdutje.” Deze mevrouw zat op een middag huilend aan tafel omdat ze zich zo alleen voelde. “Toen stelde ik voor om een rondje door Utrecht te fietsen. Ze was erg verbaasd want ze kon toch niet meer fietsen. Eenmaal op Fietslabyrint leefde ze helemaal op. Ze herkende veel plekken en kon uitgebreid vertellen over de route. Nu gaat ze regelmatig fietsen en komt ze nog vaak in Utrecht.”

De Gildenborgh valt onder de grotere zorgkoepel AxionContinu. Ze werken samen met vier dagactiviteitencentra in de buurt die volgens dezelfde methode werken. “Collega’s zijn hier onderling ook uitwisselbaar. Dit is erg leuk want op die manier krijgen we ideeën van elkaar, ” aldus Lene. Zo is dagactiviteitencentrum De chutsehof in Lopik in aanraking gekomen met Fietslabyrint. Zij zijn nu hard aan het sparen voor een eigen systeem. Ben jij ook aan het sparen en wil je onze tips en ervaringsverhalen van anderen lezen? Bekijk deze pagina.