Een grotere wereld voor ouderen: Fietslabyrint bij Bemmelflat Samen

Zo lang mogelijk thuis wonen in een vertrouwde omgeving met alle benodigdheden binnen handbereik. Dat is mogelijk in Bemmelflat Samen. In dit huurcomplex van Arcade in Monster wonen ouderen zelfstandig. Het viel bewoonster Mar van Duin op dat de wereld van een aantal van haar buren steeds kleiner wordt. Daarom is ze op onderzoek uitgegaan en bij Fietslabyrint terechtgekomen.

Virtueel fietsen met Fietslabyrint bij Bemmelflat Samen
Virtueel fietsen met Fietslabyrint bij Bemmelflat Samen

“Onze flat heeft een hele betrokken bewonerscommissie. Op vrijwillige basis organiseren we veel koffiemomenten en eten we op de dinsdag vaak samen,” vertelt Mar. De oudste bewoner van dit complex is 95 jaar, maar de meeste zijn tussen de 70 en 85 jaar oud. De wereld van deze mensen wordt vaak een stuk kleiner. Ze hebben bijvoorbeeld geen auto meer waardoor ze niet meer zelfstandig op pad kunnen.

Virtueel fietsen uitproberen

Een tijdje geleden ging Mar op bezoek bij een van haar buren, die tijdelijk in een verzorgingshuis was opgenomen. "Hier zag ik Fietslabyrint staan. Het virtuele fietsen ziet er zo leuk uit dat we meteen op de fiets stapten.” Daarna mocht Bemmelflat Samen het systeem twee weken op de proef uitproberen. “Dit beviel ontzettend goed, veel bewoners konden weer plekken bezoeken waar ze normaal niet meer komen.”

Sparen voor Fietslabyrint

Mar besloot te gaan sparen voor Fietslabyrint. Maar aangezien ze niet in een zorginstelling wonen, zijn hiervoor geen interne budgetten beschikbaar. “Daarom heb ik de gemeente aangeschreven. Zij zijn altijd erg enthousiast over projecten om ouderen langer fit te houden zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Voor het laatste beetje konden we fonds 1818 aanschrijven.”

Tip: er zijn veel fondsen beschikbaar die aansluiten bij jouw doelen. Wij hebben een aantal beschikbare fondsen op een rijtje gezet; bekijk ze hier.

Doelen aanschrijven en fondsenwerven kan nog best lastig klusjes zijn. Er komt veel bij kijken en steeds meer moet digitaal gebeuren. “Ik ben nog best digitaal vaardig, maar een hoop anderen gaat dat minder goed af. Mijn tip is daarom om veel te bellen en vragen of je documenten ook per post mag inleveren.”

De wereld wordt groter

Inmiddels is bijna alles rond en staat Fietslabyrint in de gezamenlijke ruimte van de flat. Er komen al veel nieuwsgierige bewoners en omwonenden kijken en de eerste hebben zelfs al gefietst. “Mijn buurman van 95 fietst heel graag door Noordwijk, waar hij ook vandaan komt. Een andere mevrouw fietst het liefst door Wageningen die langs de kerk komt waar ze getrouwd is, en zelf fiets ik graag door Scheveningen.”

Maar het bijzonderste verhaal komt van een bewoonster uit Suriname. Ze wilde ontzettend graag nog een keer naar Suriname, maar door de zorg die ze nodig had lukte dat helaas niet meer. Samen met haar dochter heeft ze toen virtueel door Suriname gefietst. “Haar dochter wees alle gebouwen en plekken aan en mevrouw keek enthousiast rond. In de dagen erna sprak ze nog elke keer over haar bezoek aan Suriname. Helaas is ze een paar dagen later overleden, maar dit bezoek heeft heel veel voor haar betekend."

Wil jij zelf ervaren wat Fietslabyrint voor jou of je cliënten kan betekenen? Vraag een gratis proefopstelling aan of bekijk al onze tips voor fondsenwerving.