Lebenshilfe Brakel ligt in het oosten van Noordrijn-Westfalen, Duitsland, en zet zich in voor het bevorderen van inclusie en participatie voor mensen met een beperking. Ze ondersteunen hun bewoners op alle levensgebieden, van vrijetijdsbesteding tot educatie. Het team in Brakel vindt digitale participatie bijzonder belangrijk: iedereen moet de kans krijgen om deel te nemen aan de digitale wereld en verbonden te blijven met de maatschappij. Hun kernwaarden zijn verantwoordelijkheid, gemeenschap en loyaliteit, en vormen de basis voor nieuwe mogelijkheden.
In ons interview met Christina Ising, die een grote rol speelde in het project rond digitale participatie, leerden we veel over de geweldige effecten die Fietslabyrint heeft gehad op de bewoners én het team. Ben je nieuwsgierig naar hun project? Lees dan het onderstaande artikel of ontdek meer hier.
“Fietslabyrint verbindt beweging met digitale participatie”
“Participatie betekent ook deelnemen aan het digitale leven,” zegt Christina Ising, Woonzorgmanager bij Lebenshilfe in Brakel. Dankzij de motivatie en inzet van het Lebenshilfe-team werd Fietslabyrint de kern van het project rond digitale participatie. Tijdens de coronacrisis, die het dagelijks leven van de bewoners in Brakel sterk beïnvloedde, gingen Christina en haar collega’s op zoek naar nieuwe manieren om contact te behouden en isolement te doorbreken. Na vele projectaanvragen, voorstellen en concepten ontving het Lebenshilfe-team uiteindelijk een subsidie van de Sozialstiftung Nordrhein-Westfalen, een Duitse stichting in Noordrijn-Westfalen. Als onderdeel van sociale innovaties, gericht op het verbeteren van levenskwaliteit, maakte deze financiering het digitale participatieproject in Brakel mogelijk. Met behulp van de subsidie kon het team trainingen financieren op het gebied van mediawijsheid, om bewoners te ondersteunen in het gebruik van nieuwe media. Daarnaast maakte het de aankoop van in totaal zes Fietslabyrinten mogelijk! En dat werd een groot succes: “Iedereen die fietst met Fietslabyrint krijgt een glimlach op het gezicht,” vertelt Christina blij.
Fietslabyrint is vooral populair in de avonden of in het weekend, wanneer de bewoners meer vrije tijd hebben. Het delen van ervaringen tijdens de avontuurlijke routes bevordert het gemeenschapsgevoel en stimuleert waardevolle gesprekken. “Iedereen kan aanschuiven en meedoen,” zegt Christina. Hierdoor wordt Fietslabyrint een sociale belevenis, waarbij het niet alleen draait om lichamelijke activiteit, maar ook om gedeelde ervaringen. De mogelijkheid om virtueel te reizen geeft bewoners het gevoel nieuwe werelden te ontdekken, ongeacht hun fysieke beperkingen.
Christina vertelt: “Fietslabyrint vervult de droom van een langverwachte reis.” Ze beschrijft hoe de virtuele routes veel bewoners helpen om hun grootste wensen in vervulling te laten gaan. Voor wie niet meer fysiek kan reizen, wordt de droom van Parijs werkelijkheid met Fietslabyrint: “Ik ben eindelijk in Parijs,” zegt een bewoner die regelmatig op virtueel avontuur gaat. Christina waardeert vooral hoe gemakkelijk beweging en activiteit op deze manier in het dagelijks leven kunnen worden geïntegreerd. In tegenstelling tot traditionele bewegingsprogramma’s, die vaak als belastend worden ervaren, biedt Fietslabyrint een innovatieve en aantrekkelijke oplossing. “Fietslabyrint overtuigt door zijn uitnodigende karakter en spreekt ook bewoners aan die weinig interesse hebben in fysieke activiteit.” De woonzorgmanager benadrukt hoeveel vreugde de virtuele routes brengen – niet alleen bij de bewoners, maar ook bij het personeel in Brakel.
Er zijn al plannen voor de toekomst: het vervolgproject genaamd “#Rookie” moet digitale participatie blijven bevorderen. Door voortgezette financiering hoopt Lebenshilfe Brakel het project verder uit te breiden en andere organisaties te laten profiteren van de positieve ervaringen.
We zijn heel blij voor de bewoners en medewerkers dat de abonnementen voor de 6 Fietslabyrint systemen in april 2025 met 2 jaar zijn verlengd, zodat iedereen kan blijven genieten van onze 800 virtuele en interactieve routes.
Heb je vragen over de financiering van Fietslabyrint? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag op weg naar onze virtuele routes.