“Met het typische Nederlandse weer pakken onze ‘fietsmannen’ vaak Fietslabyrint”

Bij de Bolder, een locatie van Vivium Zorggroep, wonen zo’n 170 ouderen met dementie. Gevoel van thuis, plezier en bewegen staan hier hoog in het vaandel. Zo organiseert Claudine Otten, Coördinator Uitbureau Leefplezier en Vrijwilligers, met haar team en vrijwilligers dagelijks allerlei activiteiten om de bewoners met plezier aan het bewegen te houden. Van bloemschikken en gymmen op muziek tot fietsen; alles kan.

Fietslabyrint bij de Bolder is mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van fondsen (RCOAK, Marion Polak, Lakeland en steunstichting)

Bij de Bolder willen ze ouderen een veilig thuis bieden. Ouderen zo lang mogelijk laten wonen zoals ze gewend zijn met kleine woningen, eigen slaapkamers en gezellige gezamenlijke woonkamers. Naast plezier is bewegen ook een belangrijke pijler. Met Fietslabyrint combineren ze beide.

“We organiseren allerlei activiteiten zowel binnen het huis als buiten de deur. Op deze manier kunnen bewoners zo lang mogelijk de dingen blijven doen die ze gewend zijn. Voor de bewoners die niet meer in staat zijn om mee te doen met de groepsactiviteiten, organiseren we 1 op 1 activiteiten. We gaan bijvoorbeeld een rondje fietsen op Fietslabyrint. Zo zorgen we dat iedereen elke dag even in een andere (virtuele) omgeving komt,” vertelt Claudine.

Fietsen door een herkenbare omgeving

“De meeste bewoners vinden het fijn om te fietsen door de omgeving waar ze opgegroeid zijn. Ze fietsen langs herkenbare steden of dorpen en vertellen volop verhalen over alle plekken waar ze langskomen.” Naast de bewegingstrainer die aangesloten staat op Fietslabyrint, staan er ook een paar stoelen omheen. “Zo kunnen de bewoners samen op pad. Er ontstaan onderling gesprekken over waar ze gaan fietsen en welke afslagen ze moeten nemen.”

Onze 'fietsmannen' fietsen ook met Fietslabyrint

De Bolder beschikt ook over een Duofiets en rolstoelfiets, ideaal voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen en op deze manier toch even buiten kunnen komen.

“Maar met het typische Nederlandse weer zijn er helaas een hoop dagen waarop buiten fietsen niet fijn is. Onze ‘fietsmannen’ die elke week vrijwillig een rondje komen fietsen met de bewoners, gaan dan fietsen met Fietslabyrint.”

Claudine Otten, Coördinator Uitbureau Leefplezier en Vrijwilligers

Nieuwe plekken ontdekken

Er zijn ook bewoners die liever nieuwe plekken ontdekken en de hele wereld over gaan. Zo heeft een van de bewoners een dochter in Duitsland wonen. Hij zou haar graag een keer bezoeken, maar dat kon helaas niet meer. “Tot we ontdekte dat Fietslabyrint daar een route heeft! Samen hebben de bewoner en zijn dochter virtueel door de stad gefietst; er kwamen herinneringen boven en ze hebben zelfs het appartement gezien waar de dochter woont. Ze kon precies aanwijzen waar alles was. Het leek net of ze er echt samen waren, zo waardevol!”

Wil jij dit ook voor jouw zorginstelling? Probeer Fietslabyrint twee weken gratis uit! Vraag hieronder een proefplaatsing op locatie aan.