Als je op de afdeling Geriatrische Revalidatie bij het Meander MC in Amersfoort binnenloopt zie je een hoop bewegings- en fietstrainers, en zelfs een loopband op een rij staan. De revalidanten hebben de keuze; uitzicht over een prachtig landschap of kijken naar beelden op Fietslabyrint. Hoewel een aantal cliënten liever uit het raam kijken om het echte landschap te zien, kijken veruit de meeste cliënten het liefst op Fietslabyrint. Zo veel zelfs dat ze de tweede prijs hebben gewonnen in onze zoektocht naar Fietslabyrint Kampioen 2024. Christa van Haren, fysiotherapeut bij Beweging 3.0 vertelt hier meer over.
“Met Beweging 3.0 huren wij de zesde verdieping van het Meander MC voor Geriatrische Revalidatie. We zien hier een brede patiëntengroep; van mensen die een orthopedische ingreep hebben gehad tot mensen die erg verzwakt zijn door bijvoorbeeld de IC,” vertelt Christa. De cliënten verblijven gemiddeld zo’n vijf weken op deze revalidatieafdeling voor ze naar huis kunnen.
“Fietsen is tijdens de revalidatie een fijne manier om in beweging te komen”, vertelt Christa verder. “Met fietsen warm je het hele lichaam op en train je gelijk ook de hart-long functie.” Fietslabyrint wordt tijdens de revalidatie ingezet als opwarming of om de conditie te verbeteren, maar de cliënten kunnen ook zelfstandig gaan fietsen.
Er staan vier bewegingstrainers en een loopband op een rij. Hierdoor kunnen cliënten naast elkaar bewegen en samen een route met Fietslabyrint fietsen. “Ze kiezen vaak samen welke route ze gaan fietsen en waar ze links- en rechtsaf slaan. Ik krijg ook regelmatig van cliënten te horen dat ze niet kunnen wachten om zelf achter de fiets te zitten waar Fietslabyrint op is aangesloten, dit is echt de meest gewilde fiets” gaat Christa verder. “Ze hebben dan een nieuwe route gezien die ze graag willen proberen en staan in de rij tot de fiets vrij is voor gebruik.”
“Wij hoeven totaal geen moeite te doen om cliënten enthousiast te maken om te fietsen. Veel nieuwe cliënten komen zelf naar mij toe om te vragen hoe ze Fietslabyrint zelfstandig kunnen gebruiken omdat ze graag zelf gaan fietsen.” De meeste cliënten gaan een aantal keer per dag even naar de ruimte om een route te fietsen of mee te kijken met een ander.
““Sommige cliënten moet ik soms zelfs afremmen omdat ze zo enthousiast aan het fietsen zijn.””
Op alle locaties van Beweging 3.0 staan Fietslabyrinten. “Bij de meeste zorglocaties blijven de bewoners graag in hun eigen omgeving fietsen, maar bij de revalidatie zien wij ook cliënten die meer van de wereld willen zien.” Toch blijven ook de routes in eigen omgeving populair. “Een meneer uit Achterveld fietste heel graag in die omgeving, hij kwam erachter dat hij zelf te zien is tijdens de route en dat heeft hij uiteraard aan iedereen op de afdeling laten zien.”
Dat de afdeling GRZ Fietslabyrint veel gebruikt, is wel duidelijk. In 2024 hebben ze maar liefst 4607 routes gefietst en waarmee ze een welverdiende tweede plaats kregen. “Toen ik erachter kwam dat we zo hoog in de top 10 stonden, heb ik overal posters opgehangen. De cliënten hebben toen heel hard hun best gedaan en ook de andere zorgmedewerkers hielpen mee om cliënten te motiveren. De tweede plek hebben we dan ook uitgebreid gevierd met taart en ballonnen." En op de vraag of ze dit jaar weer meedoen met de actie kwam een duidelijk antwoord; “Dit jaar gaan we uiteraard voor de eerste plaats!”