4 tips om jezelf te motiveren om te bewegen

Bewegen is essentieel voor een gezonde levensstijl, maar we hebben allemaal weleens moeite om de motivatie te vinden om in beweging te komen. Of het nu gaat om krachttraining, wandelen, fietsen of andere vormen van lichaamsbeweging, het kan soms een uitdaging zijn om jezelf te motiveren. In dit artikel bespreken we hoe je jezelf kunt motiveren om actiever te zijn.

Samen sporten voor extra motivatie

Hoe motiveer je jezelf om te bewegen?

 1. Maak het leuk: kies activiteiten uit die je leuk vindt en bij je passen. Dit kan variëren van dansen tot wandelen in de natuur of zelfs fietsen met behulp van apps zoals Fietslabyrint Thuis, waarmee je virtuele fietstochten over de hele wereld kunt maken, gewoon vanuit je huiskamer.
 2. Stel realistische doelen. Begin met kleine stappen en bouw geleidelijk op. Je zal zien dat het behalen van de kleinere doelen motiverend zal werken.
 3. Ga samen sporten! Samen sporten kan nog leuker en motiverender zijn. Nodig vrienden of familieleden uit om deel te nemen aan activiteiten, of zoek een sportgroep in de buurt.
 4. Beloningen: zet beloningen in om motivatie te stimuleren. Dit kunnen kleine traktaties zijn na een succesvolle training, zoals een gezonde snack, het kijken van je favoriete serie of een ontspannend bad.

Wat motiveert mensen om meer te bewegen?

 1. Gezondheidsvoordelen: je fit voelen en gezond zijn is iets wat we allemaal graag willen, niet alleen voor nu, maar ook voor een gezonde toekomst. De voordelen van lichaamsbeweging, zoals gewichtsbeheersing, een sterker hart en een betere stemming zijn reden genoeg om in beweging te komen.
 2. Sociale interactie. Samen met anderen sporten kan leiden tot sociale interactie en plezier, wat op zichzelf al een drijvende kracht kan zijn.
 3. Plezier en interesse: het uitoefenen van activiteiten waar iemand van geniet, kan een grote motivator zijn. Het kan variëren van dansen tot tuinieren of wandelen met een geliefd huisdier.
 4. Zelfvertrouwen: verbeteringen in fysieke fitheid kan het zelfvertrouwen vergroten en iemand motiveren om door te gaan met bewegen.

Wat moet je doen als je geen zin hebt om te sporten?

Er zullen altijd momenten zijn waarop je geen zin hebt om te sporten. Hier zijn enkele tips om door die moeilijke momenten heen te komen:

 • Probeer niet te veel na te denken. Hoe langer je jezelf de ruimte geeft om te twijfelen of je gaat sporten, hoe lastiger het wordt om te beginnen. Trek je sportkleding aan zonder erover na te denken en begin! Begin met een korte trainingssessie en beloof jezelf dat je na een paar minuten kunt stoppen als je nog steeds geen zin hebt. Vaak zul je merken dat je de sessie wilt voortzetten.
 • Verander de omgeving: als je altijd binnen traint, probeer dan buiten te sporten, en vice versa. Een nieuwe omgeving kan de motivatie stimuleren. Luister naar je favoriete muziek. Muziek kan energie geven en je in beweging brengen.
 • Denk aan de voordelen: herinner jezelf aan de gezondheidsvoordelen en hoe goed je je voelt na een training.
 • Écht geen zin om motivatie? Het is ook oké om af en toe je training over te slaan als je echt geen motivatie of energie hebt. Beloof jezelf om het morgen weer op te pakken en kies voor een wandeling of een fietstochtje met Fietslabyrint Thuis (linken?).Het is belangrijk om te onthouden dat motivatie komt en gaat. Het is normaal om af en toe een gebrek aan motivatie te ervaren, maar met de juiste strategieën kun je jezelf blijven motiveren om actief te blijven. Of het nu gaat om het opzetten van haalbare doelen, het genieten van plezierige activiteiten, of het gebruik maken van handige apps zoals Fietslabyrint Thuis, beweging kan een integraal onderdeel worden van een gezonde en gelukkige levensstijl.