Welke activiteiten kun je doen met dementerende ouderen?

Wil je de levenskwaliteit verbeteren en de geest actief houden bij dementerende ouderen? Dat kan! Er zijn allerlei leuke activiteiten die juist voor deze groep geschikt zijn en hun behoeften centraal stellen. We zetten diverse activiteiten voor je op een rij.

Activiteiten ouderen verpleeghuis
Plezier bij dementerende ouderen

Waar hebben mensen met dementie behoefte aan?

Het begint allemaal met deze vraag. Dus begin te onderzoeken en te begrijpen waar mensen met dementie behoefte aan hebben. Deze behoeften omvatten vaak de volgende onderdelen:

  • Verbinding: sociale interactie is erg belangrijk. Het bevorderen van samenzijn bevordert het gevoel van gemeenschap en begrip. Het delen van ervaringen met elkaar helpt bij het stimuleren van de verbondenheid. Denk hierbij vooral ook aan familiebezoeken en het contact met kinderen en kleinkinderen wat bijdraagt aan het emotionele welzijn.
  • Structuur en routine: voorspelbaarheid geeft comfort. Regelmatige activiteiten geven houvast en een gevoel van veiligheid. Dit helpt bij het verminderen van verwarring en daarmee angst. Iets wat vaak voorkomt bij mensen met dementie.
  • Zintuiglijke stimulatie: de zintuigen zijn bij mensen met dementie vaak nog intact. Activiteiten met aanraking, geluid, geur en visuele stimulatie kunnen dan enorm helpen. Denk ook aan textuur om aan te raken of om aan te ruiken.
  • Waardering: het tonen van waardering versterkt het gevoel van eigenwaarde. Je laat zien dat je deelname aan de activiteit waardeert. Geef veel positieve feedback!
  • Empowerment: dementie betekent niet dat mensen geen keuzes meer kunnen maken. Betrek dementerende ouderen daarom bij de besluitvorming over de activiteiten. Dit geeft een gevoel van controle en autonomie.

Welke activiteiten zijn geschikt en leuk voor mensen met dementie?

Je weet nu iets over de behoeften en interesses van dementerende ouderen. Dit helpt je bij het kiezen en vormgeven van de activiteiten. We helpen je graag op weg met een aantal activiteiten die je kunt gaan uitproberen.

1. Muziektherapie

Muziek roept herinneringen en emoties op! Luisteren naar bekende liedjes van vroeger geeft herkenning en vreugde. Het geeft daarnaast ook rust, zeker voor ouderen die in een gevorderd stadium van dementie verkeren.

2. Creatieve activiteiten

Tekenen, schilderen en knutselen geven alle ruimte aan creativiteit. Zet niet het eindresultaat voorop maar het maken van de creatie zelf. Je zult zien dat er ook gesprekken ontstaan en herinneringen naar boven komen.

3. Geheugenspellen

Ga aan de slag met memory! Dit stimuleert de cognitieve functies en geven het gevoel dat je iets presteert. Dus niet alleen leuk, maar ook goed voor het trainen van het geheugen en de concentratie. Er zijn tegenwoordig ook variaties van bordspellen speciaal gericht op dementerende ouderen!

4. Natuurervaringen

Ga de natuur in. Een bezoekje aan het park in de buurt of de tuin kan kalmerend zijn en de zintuigen prikkelen. Genieten van de frisse lucht en de natuurlijke schoonheid. Maar denk ook aan seizoensgebonden activiteiten, de herfstbladeren voelen of de bloeiende bloemen in de lente voelen en ruiken.

5. Virtueel fietsen met Fietslabyrint

Fietslabyrint is een interactief systeem dat dementerende ouderen in staat stelt om virtueel door vertrouwde omgevingen te fietsen. Van hun geboorteplaats tot schilderachtige landschappen, Fietslabyrint combineert beweging, visuele stimulatie en nostalgie. Zeker voor ouderen die zelf fysiek niet meer in staat zijn om naar buiten te gaan is dit een mooie manier van beleven en bewegen. Ontdek er meer over en vraag gratis onze brochure aan.

We hopen dat je geinspireerd bent door het lezen van dit artikel. Onthoud dat het selecteren van activiteiten voor dementerende ouderen begint met begrip en inzicht in hun individuele behoeftes en interesses. Het vergt empathie, geduld en creativiteit om betekenisvolle momenten voor deze bijzondere groep mensen te creëren. Waarbij je ook zelf kunt genieten!