Activiteiten voor dementie fase 3: belevingsgerichte oplossingen en virtueel fietsen

Dementie is een aandoening die verschillende fasen kent, waarbij fase 3 vaak gepaard gaat met meer gevorderde symptomen. In deze fase is het van cruciaal belang om stimulerende activiteiten te vinden die het welzijn van personen met dementie kunnen verbeteren. In dit artikel beantwoorden we zoveel mogelijk vragen over deze fase.

Belevingsgerichte oplossingen dementie fase 3

Wat is fase 3 dementie bij ouderen?

Fase 3 van dementie wordt gekenmerkt door toenemende cognitieve achteruitgang. Mensen in deze fase hebben onder andere moeite met dagelijkse taken, hun spraakvermogen kan verminderen en ze kunnen afhankelijker worden van anderen voor zorg en ondersteuning.

Wat kun je doen tegen dementie?

Hoewel er geen definitieve genezing is voor dementie, kunnen bepaalde activiteiten, zoals lichaamsbeweging, cognitieve stimulatie en sociaal contact, het verloop van de aandoening vertragen en de levenskwaliteit verbeteren.

Waarom is bewegen belangrijk voor mensen met dementie?

Bewegen is van onschatbare waarde voor mensen met dementie, vooral in fase 3 van deze aandoening. Bewegen stimuleert niet alleen de fysieke gezondheid maar heeft ook voordelen voor de mentale gezondheid. Regelmatige lichaamsbeweging kan de bloedsomloop verbeteren, wat op zijn beurt de cognitieve functies kan ondersteunen. Ook kan beweging angst en stress verminderen, stemmingen verbeteren en het gevoel van eigenwaarde versterken. Voor mensen in fase 3 van dementie, waarbij dagelijkse taken steeds moeilijker worden, kan beweging een manier zijn om nog steeds een gevoel van controle en eigenwaarde te behouden, terwijl het ook helpt om spierkracht en mobiliteit te behouden.

Hoe motiveer je dementerenden om te bewegen?

Zoals hiervoor beschreven is bewegen erg belangrijk voor mensen in fase 3 van dementie, maar het kan een uitdaging zijn om ze te motiveren. Fietslabyrint kan hier de ideale oplossing voor zijn. Dit virtuele fietssysteem heeft meer dan 700 interactieve fietstochten. Mensen kunnen diverse locaties verkennen, met realistische beelden en omgevingsgeluiden die zorgen voor een (bijna) levensechte ervaring. Dit maakt het echt een beleving. Mensen maken een uitstapje en fietsen door de beelden een stuk langer.

Belevingsgerichte activiteiten dementie

Belevingsgerichte activiteiten zijn cruciaal voor mensen in fase 3 van dementie. Het draait hierbij om het betrekken van alle zintuigen en herinneringen om een rijke ervaring te creëren. Fietslabyrint past perfect in dit kader, aangezien het niet alleen beweging biedt, maar ook een meeslepende ervaring die herinneringen kan oproepen en het welzijn kan bevorderen.

In fase 3 van dementie is het belangrijk om activiteiten te vinden die passen bij de behoeften van de persoon en die een positieve invloed hebben op hun welzijn. Fietslabyrint is een voorbeeld van een innovatieve oplossing die virtueel fietsen mogelijk maakt en een verrijkende ervaring biedt voor dementerenden. Dit stimuleert beweging en activeert herinneringen.