We brengen flink wat tijd van ons leven door op werk. De gemiddelde Nederlander werkt 30 uur per week. Per week hebben we 168 uur, waarvan je 112 uur wakker bent als je 8 uur per nacht slaapt. Dat betekent dus dat je ongeveer 27% van je leven op kantoor of de werkvloer spendeert. En voor heel veel mensen betekent dit dat ze deze 27% nauwelijks bewegen.
Sinds Corona is thuiswerken ontzettend populair geworden, maar toch gaan ondertussen de meeste mensen weer veel naar kantoor. En niet zonder reden. Een fijne werkplek heeft een positieve invloed op de productiviteit en het welzijn van mensen (Knight 2010) en het kan stress op werk verminderen. Het wordt gezien als een belangrijke plek om gedrag te veranderen en daarnaast is het goed (en gezellig) om je collega’s met enige regelmaat te spreken. Eerder studies laten zien dat de inrichting van je bureau een positieve invloed heeft op de autonomie van werknemers, de relaties tussen collega’s, de betrokkenheid bij het werk en het gevoel van welzijn (McGuire and McLaren 2009). Allemaal redenen om naar kantoor te gaan.
Maar helaas zit er ook een keerzijde aan deze werkplek. Tegenwoordig zitten we steeds meer achter de computer voor onze werkzaamheden, vooral mensen met een kantoorbaan. En dat is helemaal niet goed voor het lichaam. Naast klachten zoals rug- en hoofdpijn, wordt de kans op ziektes aanzienlijk vergroot. Denk aan diabetes, kanker, obesitas en hartkwalen. Daarnaast is het ook voor je mentale gezondheid niet de beste keuze. Langzitters ervaren meer stress en kunnen zich minder goed concentreren dan mensen die vaker de benen strekken. Elke (werk)dag die je zit, zou je eigenlijk diezelfde dag nog moeten compenseren met 60-75 minuten aan beweging (Ekelund 2016).
Onderzoek toont aan dat regelmatig bewegen tijdens je werk, zoals opstaan van je bureau om koffie te halen, een sta-bureau (met of zonder bureaufiets), een stukje lopen, een vergadering staand doen of een wandeling tijdens de lunch, allemaal goed is voor je fysieke en mentale gezondheid. Bewegings-gebaseerde onderbrekingen geven een gevoel van welzijn voor werknemers zolang het niet ten koste gaat van productieve werktijd, want dat geeft weer een gevoel van stress bij veel mensen. Daarnaast blijkt welzijn op het werk ook te zorgen voor een vermindering van medische kosten en kosten door afwezigheid (Baicker et al. 2010).
Zo onderzochten onderzoekers de effectiviteit van het UP150 initiatief (Invernizzi 2022). Dit beweegconcept werd speciaal ontworpen voor op de werkvloer. Het programma promoot beweging door de bureau-inrichting aan te passen zodat bewegen mogelijk en makkelijk gemaakt wordt, en door motiverende strategieën en beweegtechnologieën aan te bieden aan werknemers. Deelnemers werden in twee groepen verdeeld: de experimentele groep werkte in een UP150-ingerichte werkomgeving en de controlegroep werkte in hun normale, onaangepaste werkomgeving, 8 weken lang. De onderzoekers keken vervolgens of UP150 de fysieke fitness en het welzijn van deelnemers kon verbeteren en behouden. Dat bleek het geval te zijn. Deelnemers verklaarden dat het programma ook de mentale belasting van hun werk verminderde, dat het sociale relaties verbeterde en de motivatie op de werkvloer verhoogde (Signorini 2022).
Kortom, allemaal positieve effecten van bewegen op de werkvloer. Het is zeker de moeite waard om naast een beweegplan voor cliënten ook na te denken over je eigen beweging. Fietslabyrint kan ook voor jou en je collega’s op de werkvloer bijdragen aan kwaliteit van leven. Het is makkelijk toegankelijk, er zijn routes van verschillende duur beschikbaar en bijna al onze routes zijn gefilmd met een mooi zomers zonnetje. Dus heb je even een korte onderbreking nodig met wat afleiding, ga dat net als je cliënten lekker fietsen met Fietslabyrint. Misschien motiveer je daarmee je cliënten wel om ook te gaan bewegen (zien bewegen is doen bewegen!). Of fiets gezellig samen, zodat jullie beiden ontspanning, beweging en een goed gesprek kunnen ervaren.