Brain awareness week

Binnenkort, van 11 tot en met 17 maart, wordt er extra aandacht besteed aan het brein, want dan is het Brain Awareness Week!
Dit is een internationale campagne om mensen meer bewust te maken van het belang van gezonde hersenen en onderzoek naar de hersenaandoeningen. Zo zijn er meerdere universiteiten, ziekenhuizen, onderzoeksinstituten, patiëntenverenigingen en andere organisaties over de hele wereld die extra aandacht vragen voor deze thema’s.

Brain Awareness Week heeft meerdere doelen [Hersenstichting, NWO, FENS, Dana-Foundation]: allereerst, mensen informatie geven over het brein, hersenziekten, hersenonderzoek en psychische aandoeningen. En dat kan heel divers zijn, van lezingen tot workshops en/of exposities. Daarnaast promoot deze campagne het belang van gezonde hersenen en moedigt het gezonde leefstijl aan om de hersenen gezond te houden, en zo het risico op hersenaandoeningen, zoals dementie, te verkleinen. Als derde speerpunt heeft de campagne het promoten van samenwerking tussen wetenschappers, voorlichters, zorgprofessionals, de gezondheidszorg, beleidsmakers, en de samenleving om voortgang in hersenonderzoek te bediscussiëren en oplossingen te vinden voor uitdagingen in hersenonderzoek. Dit zorgt ervoor dat wetenschappers bezig zijn met onderzoek dat in het belang is van patiënten en dat aansluit bij wat nodig is in de zorg voor mensen met een hersenaandoening. Ook maakt de campagne zich hard voor het verkrijgen van financiering voor hersenonderzoek en zorgt het voor een beter beschikbare zorg voor mensen met een hersenaandoening.

De Hersenstichting heeft als missie ´Gezonde hersenen voor iedereen!´. Het doel is hersenaandoeningen voorkomen, behandelen en mensen laten meedoen in de maatschappij. Dit doen ze door onderzoek en innovaties te financieren, voorlichtingen te geven en het belang van onze hersenen overal op de agenda te zetten.  Ze schrijven ook dat het aantal mensen met een hersenaandoening zal toenemen de komende jaren: “Zo voorspelt het RIVM in 2040 een verdubbeling van het aantal mensen met dementie. En 54% meer beroertes.” [Hersenstichting Doel en Missie].

De Hersenstichting en Alzheimer Nederland geven ook veel informatie over wat je zelf kan doen om het risico op een hersenaandoening te verkleinen door te kijken naar je eigen leefstijl. Eigenlijk is de vuistregel; wat goed is voor je hart, is ook goed voor je brein en vice versa [Alzheimer Nederland Houd je brein gezond]. Daar hoort onder andere voldoende bewegen bij [Gezonde hersenen & bewegen], maar je kan ook denken aan het verminderen van stress, voldoende slaap, gezonde eetgewoonten, het verminderen van veel zout in het eten, als je een hoge bloeddruk hebt, het gebruik van medicatie om hoge bloeddruk te verlagen, het vermijden van overgewicht en het voorkomen van type 2 diabetes, stoppen met roken, minderen of helemaal stoppen met alcoholgebruik, als je hoge cholesterol hebt, het gebruik van medicatie om de cholesterol omlaag te brengen, je brein uitdagen en prikkelen met nieuwe dingen en zorgen dat je voldoende betekenisvolle sociale contacten hebt [Alzheimer Nederland Preventie]. Kortom, je kan op meerdere vlakken je brein gezond proberen te houden.

Mooi is het dat je met Fietslabyrint ook op meerdere vlakken traint; je stimuleert je bloedsomloop en bent fysiek bezig door te fietsen. Je bent mentaal bezig omdat je met elke nieuwe route en ontdekkingen nieuwe prikkels aan je brein geeft en met routes door een omgeving van vroeger stimuleer je je brein door herinneringen op te halen. En als je samen met anderen fietst en een praatje maakt over wat er te zien is tijdens fietsen, werk je ook nog aan je sociale contacten. Drie vliegen in één klap dus!