“Zonder Fietslabyrint fiets ik niet meer!”

Bewegen tijdens het dialyseren heeft tal van voordelen. Zo zorgt het voor een betere bloedsomloop, betere afvoer van afvalstoffen en neemt vermoeidheid af. Om dit onder de aandacht te brengen heeft Nierstichting Nederland vorig jaar een actie bedacht. Het idee: een week lang met 12 dialysecentra zo veel mogelijk routes fietsen om geld op te halen. Dialysecentrum Midden Nederland in Harderwijk is een van die 12 centra en vertellen over hun ervaring.

Virtueel fietsen met bedfiets tijdens het dialyseren

In Harderwijk hadden ze nog geen Fietslabyrint staan. Deze is er dus speciaal voor de Tour de Dialyse neergezet en dit was een razend succes. Voor Fietslabyrint werd er nauwelijks gefietst tijdens het dialyseren. De meeste patiënten vonden het maar saai en kijken liever een filmpje of spelen een spelletje.

Met Fietslabyrint veranderde dit compleet. Patiënten willen het graag uitproberen en fietsen daarna enthousiast door. Ook de verpleegkundigen merken veel verschil. Patiënten die normaal gesproken nogal ingetogen zijn, komen nu met uitbundige verhalen.

“Een van onze patiënten is nogal in zichzelf verkeerd en praat niet veel. Hij is geboren in Suriname en toen hij zag dat hij door Paramaribo kan fietsen, deed hij dit al te graag. Hij leefde helemaal op en kwam met allerlei verhalen over zijn jeugd.”

'Ik fiets alleen met Fietslabyrint'

We lopen verder op de afdeling en een enthousiaste mevrouw mag gaan fietsen. Ze begint al druk te trappen voordat Fietslabyrint voor haar staat. “Zonder Fietslabyrint fiets ik niet meer!” Ze is al twee keer van haar eigen fiets gevallen dus daar stapt ze niet meer op en ook de bedfiets tijdens de dialyse vind ze maar saai.

“Met Fietslabyrint heb je echt het gevoel dat je zelf weer op de fiets zit. Ik ben geboren in Limburg en kom daar tegenwoordig niet veel meer, laat staan dat ik er fiets. Nu kan ik daar weer rond fietsen en fiets ik zelfs langs het huis van mijn zus!”

Fitter na het fietsen

Ook merkt deze patiënt veel verschil in mobiliteit. Na een rondje fietsen tijdens de dialyse gaat lopen een stuk makkelijker en voelt ze zich fitter. “Als ik zo makkelijk blijf lopen na het fietsen, hoop ik de operatie aan mijn knieën nog even uit te kunnen stellen.”

Dit initiatief is vorig jaar georganiseerd door Nierstichting Nederland in samenwerking met Fietslabyrint.