Stel je hebt Fietslabyrint, maar je merkt dat er niet zo enthousiast gefietst wordt als je had gehoopt. Dit kan komen door de plek van jouw Fietslabyrint. Deze is namelijk erg belangrijk om optimaal gebruik te maken van de fiets. In dit artikel geven wij 6 tips om het beste uit jouw Fietslabyrint te halen.
Zet je Fietslabyrint op een openbare toegankelijke plek. Zo kunnen bewoners zelf naar de plek toe gaan om een rondje te gaan fietsen. Door de goede zichtbaarheid wordt interesse gewekt en de drempel verlaagd om te gaan fietsen. Ook kunnen op deze manier andere bewoners meekijken op het scherm en bevorder je de sociale interacties.
Het werkt heel goed als Fietslabyrint gelijk zichtbaar is als je binnen komt lopen. Plaats het systeem bijvoorbeeld aan het einde van de hal, naast een deur of onder het trappenhuis naast de ingang. Zorg wel dat het scherm van het systeem zichtbaar is als je aankomt lopen. Zo kan iedereen meegenieten van de virtuele tochten die gefietst worden.
Fietslabyrint werkt niet alleen goed als motivator om te bewegen, het is ook een ijsbreker! De fietstochten brengen bij iedereen herinneringen en verhalen op. De stoelen nodigen uit voor andere bewoners om naast het systeem te fietsen, mee te kijken en een gesprek te beginnen. En misschien inspireert het ze ook wel om zelf een rondje te gaan fietsen.
Als bewoners, patiënten of familie Fietslabyrint voor het eerst gebruiken, weten ze misschien niet helemaal hoe het systeem werkt. Zorg er daarom voor dat de quick guide (download deze hier) naast Fietslabyrint op de muur is geplakt bijvoorbeeld. Zo kan iedereen gemakkelijk een rondje fietsen en kun je zelf ook nog even spieken als je iets niet meer weet.
Laat je creativiteit gaan en versier de ruimte om Fietslabyrint. Zo heeft DSV Leven locatie Salem een zomerse opstelling gemaakt tijdens onze zomercampagne. Dat ziet er natuurlijk heel gezellig uit en nodigt uit om achter de fiets te stappen.
Vertellen alle familie, vrienden en kennissen van je cliënten over Fietslabyrint. Moedig ze aan om jullie cliënten mee op reis te nemen en herinneringen van vroeger op te halen. Vrijwilligers kunnen ook een grote rol spelen om cliënten meer te laten bewegen. Stel bijvoorbeeld een aantal vrijwilligers aan om met Fietslabyrint te fietsen. Zij kunnen dan cliënten ophalen en meenemen naar Fietslabyrint om samen virtuele tochten te maken.
Staat jouw Fietslabyrint op een mooie plek of heb je de ruimte mooi versierd? Deel je foto’s op Facebook of Instagram met de #FietstenMetFietslabyrint om anderen te inspireren!