Vorig jaar hoorden we het goede nieuws: wij kregen voor een avond het Rijksmuseum helemaal voor onszelf. Stiekem was het een droom die uitkwam, toen het Filmteam vroeg of ik (Joëlle, marketing coördinator van Fietslabyrint) meeging om foto’s te maken. Want filmen in een lege Eregalerij is echt… een hele eer.
Voordat we naar binnen gingen, hebben we eerst de Rijksmuseumtuinen gefilmd, inclusief toeristen. We filmen onze routes het liefst zoals je ze zelf ook zou meemaken, dus dat kan op deze locatie niet zonder toeristen. De tuinen ervaar je dus ook met de omgevingsgeluiden die we op dat moment hebben vastgelegd. Zoals bijna al onze routes.
Het Rijksmuseum zelf is echter toch echt iets te druk om te filmen met iedereen erbij en hier zijn natuurlijk ook regels voor. Rond 17:00 uur gingen we door de security en werden we naar de Eregalerij begeleid door beveiligers en een PR medewerker van het Rijksmuseum. Hier hebben we eerst wat testopnamen geschoten om te kijken wat het beste werkt. Het is natuurlijk best lastig om de schilderijen allemaal goed in beeld te krijgen, zonder dat we 10 minuten stilstaan per schilderij - dan zou de route wel erg lang worden. En uiteraard, deze route is lopend opgenomen in plaats van op de fiets (dat ging het Rijksmuseum toch nét iets te ver).
Na het testen begon het filmteam met het maken van de opnamen. Normaal zou je tijdens het filmen proberen vooral geen geluiden te maken, maar dit keer konden we gewoon door de opnames heen praten. Waarom? Aangezien het Rijksmuseum leeg was tijdens ons bezoek, waren er niet echt realistische omgevingsgeluiden. Daarom hebben we besloten om de muziek die in een aantal van de ruimtes wordt afgespeeld op te nemen en onder de route te plakken. Herkennen jullie de muziek?
Voor mij was dit ideaal, want zo kon ik gerust foto’s maken zonder zorgen over het geluid van de camera. Daarnaast is het ook wel iets gezelliger op deze manier. Het personeel van het Rijksmuseum heeft namelijk de leukste verhalen. Wist je dat ze bijna elke avond wel iets in het Rijksmuseum hebben? Of een privé diner georganiseerd door een bedrijf, of opnames voor reclames, promotievideo’s of onze virtuele fietsroute. Daarnaast maken de beveiligers genoeg mee tijdens hun werk, je zou het ze een keer moeten vragen.
Na afloop van het filmen van de Eregalerij zijn Rosa en ik nog naar buiten gegaan om het vooraanzicht van het gebouw te filmen, want het gebouw zelf is bijna net zo bijzonder als alle kunst die je binnen kan vinden. Zo begin je de virtuele route eigenlijk waar wij zijn geëindigd met het filmen. Toch fijn, het knip- en plakwerk van het Filmteam!
Hebben jullie de route al gedownload? Als je een Fietslabyrint-abonnement hebt en het systeem online staat, download je de route gemakkelijk. Dan kan je meteen bewonderen waar het Filmteam en ik zo van hebben genoten: zonder toeristen naar een aantal van mijn favoriete schilderijen van Nederlandse bodem kijken, meer horen over de ervaringen van de medewerkers van het Rijksmuseum en in alle rust genieten van de prachtige klassieke muziek. Voor mij was het een bijzondere ervaring, en dankzij deze virtuele route kan dat voor jullie ook.
Naast het fietsen ook nog puzzelen? Organiseer gemakkelijk een quiz over de Rijksmuseum route. Hoe doe je dat? Wij hebben een aantal toffe puzzels uit het Rijksmuseum Puzzelboek van Denksport gekregen om met jullie te delen. Je ziet hier een van de bekendste werken van Rembrandt, namelijk de Nachtwacht, en moet hier vragen over beantwoorden. Print de plaat een aantal keer uit of projecteer hem op een powerpoint slide. Hoe je het ook doet, het wordt vast gezellig samen raden!
We mogen jullie een korting aanbieden bij Denksport, namelijk het Rijksmuseum puzzelboek (Nederlands en/of Engels) is t/m 31 maart ’24 te bestellen zonder verzendkosten. Gebruik de actiecode FIETSLAB tijdens het afrekenen om de korting te bemachtigen.