“Mijn cliënt wil altijd even langs mijn moeder fietsen om te zwaaien”

Hoe werk je met een moeilijk te motiveren groep en zorg je dat ze toch voldoende beweging krijgen? Fysiotherapeut David Houtman heeft hier dagelijks mee te maken. Hij werkt voor zorggroep Abrona, op een woonzorglocatie voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Het kan soms lastig uitleggen zijn aan deze groep waarom ze moeten bewegen. Fietslabyrint blijkt daarvoor de oplossing.

Fotograaf: Krista Griffioen

Zo’n zes jaar geleden hebben David en zijn collega’s meerdere zorginnovaties getest die bewegen moeten stimuleren. Fietslabyrint was een van deze innovaties en is nooit meer weggegaan. “We hadden al een Motomed trainer, maar die stond tegen de muur. Voor Fietslabyrint werd er minder lang gefietst, omdat de motivatie van fietsen kijkend tegen een witte muur lager is.”

Een groot voordeel van Fietslabyrint is dat de beelden echt op de fiets zijn gefilmd. Hierdoor zijn de beelden erg realistisch en voelt het net of je echt door het Amsterdamse bos aan het fietsen bent bijvoorbeeld. “De andere producten die we geprobeerd hebben, waren met de auto opgenomen. Deze beelden zijn veel sneller en daardoor niet realistisch. De beelden komen hard binnen en onze cliënten vinden dit niet interessant."

Leuk dagje uit

“Tegenwoordig krijgen we onze cliënten nauwelijks meer van de fiets af. Ze gaan zo graag op stap en echt even een andere wereld in. De herkenning, nostalgie en afleiding zorgt voor een leuk dagje uit.” Ook cliënten die nog nooit met Fietslabyrint hebben gefietst, weet David zonder moeite enthousiast te maken. Hij vraagt ze waar ze vandaan komen of waar ze nog op vakantie willen en neemt ze mee op reis.

Er is een bewoner die heel goed weet waar zij wil fietsen. De route Harderwijk wordt dan al aangezet voor zij op de fiets zit. Deze route komt namelijk langs het huis van de ouders van David. “Deze cliënt vindt het geweldig om langs mijn ouderlijk huis te fietsen. Ik ga even naar je moeder zwaaien, zegt ze dan.”

Aan motivatie geen gebrek

Fietslabyrint is inmiddels zelfs zo populair dat onze cliënten er niet meer vanaf willen. “We zetten de fiets in als fysiotherapie, maar behalve het fietsen horen hier natuurlijk ook andere oefeningen bij. Maar na een rondje fietsen willen ze niet meer stoppen.”

Fietslabyrint valt dus erg goed in de smaak bij Abrona. Motiveren om te bewegen lukt dankzij de fietsroutes zonder problemen. Met ruim 700 routes kunnen David en zijn cliënten nog veel uitstapjes maken en nieuwe plekken ontdekken.