Ouderen verbeteren cognitieve functies met virtueel spel: ‘Prik de Ballon'

Als we denken aan virtuele spellen, denken we meestal aan jonge mensen die zich vermaken met computers of consoles. Maar het is geen geheim dat ook ouderen kunnen profiteren van de voordelen van virtuele spellen. Van het verbeteren van hun cognitieve functies tot het verminderen van stress, virtuele spellen bieden een heleboel voordelen voor ouderen.

Fietslabyrint Ballonprikken.png

Met Fietslabyrint kan je ook een aantal spellen spelen. Een van deze spellen heet ‘Prik de Ballon'. Tijdens het spel komen er blauwe, gele en paarse ballonnen in beeld. Bij een blauwe ballon moet de speler op de blauwe knop drukken en bij een gele ballon op de gele knop. Als er een paarse ballon of luchtballonnen in beeld komen, moet de speler op geen van de knoppen drukken.

Train voor een snellere reactietijd

Als je ouder wordt, gaat je reactiesnelheid achteruit. Ook bij mensen met Alzheimer is de reactietijd langzamer en duurt keuzes maken vaak langer. Dit spel helpt met het trainen van de reactietijd. De speler moet rekening houden met veel dingen tegelijk. Hij moet onthouden op welke knop hij moet drukken en wanneer hij niet moet drukken binnen een bepaalde tijd.

Zeker het onderdrukken van de impulsreactie kan lastig zijn voor mensen met bijvoorbeeld Alzheimer. Als je Alzheimer hebt, worden die dingen die je doet minder goed ‘gefilterd’. Het is dan lastiger om impulsen te onderdrukken. Zo moet er bij de paarse ballon een impuls worden onderdrukt, namelijk het niet drukken op de blauwe of gele knop. Door dit te trainen tijdens het spel, zal dit steeds beter gaan en zal ook de reactietijd verbeterd worden.

Focus en aandacht tijdens het spel

Ook de concentratie en aandacht worden getraind tijdens het ballonnenspel. Er is namelijk veel concentratie en aandacht nodig tijdens het spelenl. Zeker gezien het spel op tijd gaat en je zo snel mogelijk het juiste antwoord wil geven. Dit alles helpt met het verbeteren van de cognitieve functies van ouderen.

Als laatste is het natuurlijk ook erg leuk om spellen te spelen met Fietslabyrint. Het zorgt op een speelse manier dat je in beweging blijft en je cognitieve functies verbetert. Spelers kunnen elkaar onderling uitdagen of proberen hun eigen reactietijd te verbeteren.

Ben je geïnteresseerd hoe Fietslabyrint in zijn werk gaat en welke effecten het op jouw patiënten/ cliënten/ bewoners kan hebben? Vraag een gratis proefplaatsing aan van twee weken.