Meer plezier in bewegen dankzij Fietslabyrint

In Het Karmijn, een dagbestedingsplek voor mensen met een verstandelijke beperking, zijn de interactieve, virtuele fietstochten van Fietslabyrint een hit.

Gehandicatenzorg3.png

Minstens vijf keer per week een half uur bewegen: het is al sinds jaar en dag het bewegingsadvies van de Gezondheidsraad. In Het Karmijn, een dagbestedingsplek voor mensen met een verstandelijke beperking in Den Haag, wordt er dan ook veel aandacht aan besteed, vertelt persoonlijk begeleider Charley Dumerniet. "Zeker mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben de neiging om snel aan te komen. Voldoende beweging vermindert de kans om overgewicht te ontwikkelen en zorgt voor meer uithoudingsvermogen. Daarnaast is het ook mentaal een opsteker: beweging werkt ontspannend." Het is nu ruim een jaar geleden dat een bewegingssysteem van Fietslabyrint aan het buurtpunt werd geschonken. Sindsdien zijn de virtuele, interactieve fietstochten in trek. Charley: "In het begin werd de hometrainer alleen gebruikt door bezoekers die dat zelf wilden, maar omdat het zo goed werkt om mensen in beweging te krijgen, hebben we een schema gemaakt: iedereen komt een half uurtje aan de beurt." Veel aansporing is doorgaans overigens niet nodig. De meeste mensen vinden het geweldig en willen zelf graag fietsen, zegt Charley. Het succes zit 'm met name in de optimale beleving. Voor mensen die vanwege fysieke of verstandelijke beperkingen niet zelfstandig naar buiten kunnen, is een uitje niet altijd vanzelfsprekend. "Het meebewegende beeld tijdens het fietsen zorgt voor het idee er echt even op uit zijn en daardoor ontstaat weer meer plezier in het bewegen," aldus Charley.

Fietslabyrint is een extra stimulans om mensen te laten bewegen én bij de groep te betrekken

Charley Dumerniet, persoonlijk begeleider Het Karmijn

Touren door Paramaribo

Met Fietslabyrint kan op een interactieve manier door meer dan zeshonderd steden en landschappen gefietst worden. Stopt iemand met fietsen, dan staat het beeld ook stil, en op verschillende punten kunnen mensen zelf kiezen: gaan we naar links of gaan we naar rechts? "Het zijn prachtige beelden die te zien zijn, en door het interactieve deel en de echte omgevingsgeluiden voelt het niet zo zeer als sporten, maar meer als touren," zegt Charley. In Het Karmijn komen veel mensen met een Surinaams-Hindoestaanse achtergrond. De route door Paramaribo is dan ook het meest in trek. "Lezen kunnen de meeste mensen hier niet, maar al fietsend zie ik vaak herkenning bij bepaalde gebouwen of straten. Het zorgt voor grappige gesprekken, toch Abdul?" Hij kijkt naar de Marokkaanse jongen die lachend langsloopt en regelmatig op de fiets zit om een tocht te maken. Zijn favoriete route? "Toch wel die in Marrakech."

IMG_8548.jpg

Een aanwinst

Het bewegingssysteem van Fietslabyrint staat in dezelfde ruimte waar ook zitgymnastiek wordt georganiseerd, gericht op het opbouwen van meer spierkracht en conditie. "Gisteren was er een meisje dat helemáál geen zin had om mee te doen. Maar een stukje met mij fietsen vond ze dan weer wel gezellig. Dat is mooi aan Fietslabyrint. Het is een extra stimulans om mensen in beweging te krijgen, maar ook een manier om mensen weer bij de groep te betrekken. Ik vind het echt een aanwinst. Tegen iedereen die werkzaam is in de gehandicaptenzorg zou ik willen zeggen: probeer het eens een tijd en je zult zien dat mensen er enorm van opknappen."