Vanuit de (rol)stoel een lekker stukje fietsen

Op een echt stalen ros stappen en rijden door de dreven, dat gaat niet meer, maar fietsen kunnen de bewoners van De Meestershof in Staphorst wel. Sinds kort staat er een apparaat van Fietslabyrint. Niet de deur uit en toch heerlijk fietsen, net als vroeger.

Geschreven door Eelco Kuiken van Meppeler Courant.

Minder mobiele bewoners kunnen toch een lekker stukje fietsen door de eigen, vertrouwde omgeving. Anderen komen erbij zitten en zo ontstaan er ook leuke gesprekken. Foto: Eelco Kuiken

Fem Spiker, verzorgende IG van RST Zorg, zag anderhalf jaar geleden een apparaat, waarbij mensen vanuit hun (rol)stoel en voor een groot scherm kunnen fietsen, met geluiden en al. Fietsroutes kunnen ingevoerd worden en zo kunnen minder mobiele mensen toch door hun eigen omgeving rijden. Niet alleen heel leuk, maar ook goed voor lijf en leden, want de benen moeten bewogen worden en dat zorgt voor minder spierafbraak en een betere conditie.

Dat moeten wij ook hebben, dacht Fem. Al snel kwam ze erachter dat het bedrijf dat die dingen maakt Fietslabyrint heet en dat een apparaat rond de 10.000 euro kost. „Toch ging ik aan de slag en via het Zilveren Kruis kreeg ik een ingang”, zegt Fem. Fonds SGS van Zilveren Kruis wilde meewerken. Het fonds ondersteunt projecten die een meerwaarde hebben voor de gezondheidszorg en verstrekt daarvoor donaties aan zorgorganisaties. Het fonds betaalde twee derde van de kosten. De Stichting Wonen en Zorg Staphorst, eigenaar van De Meestershof, wilde het restant voldoen.

Binnen een jaar is het gelukt om dit apparaat aan te schaffen”, daar zijn we dankbaar voor.

Fem Spiker, Verzorgende IG van RST Zorg