Fietslabyrint als sociale ontmoetingsplek; hier doen ze het

Bij woonzorglocatie Festina Lente van Evean wonen zo’n 85 bewoners met allemaal een vorm van dementie. Hier staat Fietslabyrint naast de ingang van het gebouw op het zogenaamde pleintje; de centrale plek van de locatie. Veel bewoners zitten hier nadat ze ‘s ochtends koffie hebben gedronken of voor ze ‘s middags met elkaar lunchen. Een echte ontmoetingsplek dus.

Dixy en mevrouw V op Fietslabyrint

“Op andere locaties van Evean heb ik al eerder met Fietslabyrint gewerkt, maar hier wordt hij veruit het meest gebruikt.” Op de andere locaties staat Fietslabyrint in een aparte ruimte of fysiozaal. “Juist doordat hij op een openbare plek staat, lopen veel mensen langs en stappen ze sneller op de fiets,” vertelt Jeanette Bakker, coördinator Welzijn en Vrijwilligers.

Elke dag fietsen om fit te blijven

Bewoonster Dixy van 89 fietst er maar al te graag op los. Elke ochtend na de koffie en middag na de lunch stapt ze op de fiets. En dit doet ze niet op de stoelfiets die extra toegankelijk is gemaakt, maar op de hometrainer die de meeste bewoners te instabiel vinden. “Ik wil absoluut niet in een rolstoel terecht komen. Daarom blijf ik bewegen en fiets ik elke dag op de hometrainer. Hier zit ik een stuk actiever dan de stoelfiets,” legt Dixy uit.

Extra verbonden

Ook sociaal is het een leuke bezigheid. Alle bewoners lopen langs Fietslabyrint om na de koffie weer terug naar hun kamer te gaan. Sommige komen even een praatje maken. “Ze vragen dan waar ik fiets of ze vertellen dat ze ooit op die plek geweest zijn. Daardoor ken ik inmiddels alle bewoners bij naam. Dat zorgt toch voor een beetje extra verbondenheid,” vertelt Dixy.

Fietslabyrint-expert

Dixy is een echte Fietslabyrint-expert, wanneer andere bewoners ergens niet uitkomen, schiet zij graag te hulp. Niet alle bewoners zijn nog fit genoeg om zelf te fietsen, maar ze kijken allemaal graag mee naar de beelden. “Sommige bewoners vragen zelfs of ik het scherm nog even aan kan laten staan als ik klaar ben met fietsen. Dan kijken ze van een afstandje naar de routes.”

Samen fietsen

“Het werkt het beste om de bewoners aan een vrijwilliger te koppelen. Samen gaan ze dan een rondje fietsen en de vrijwilliger kan ondersteunen met bijvoorbeeld het uitzoeken van de route,” vertelt Jeanette. Ook Dixy vindt het leuk om samen met andere bewoners te fietsen. Zo heeft ze inmiddels een vast fietsmaatje, mevrouw V. “Toen mevrouw V bij ons kwam wonen, was ze erg verdrietig. Ik heb haar meegenomen op Fietslabyrint en inmiddels fietsen we heel vaak samen,” vertelt Dixy. Mevrouw V is nu een stuk vrolijker en tijdens het fietsen kletsen ze er op los.

Om Fietslabyrint tot een echte ontmoetingsplek te maken, is de locatie dus erg belangrijk. Een openbare en toegankelijke ruimte is essentieel om van jouw Fietslabyrint een sociaal trefpunt te maken. Wil je nog meer tips om deze ruimte goed in te delen? Lees ons artikel met zes tips.

Schrijf je in

Blijf op de hoogte van alle vernieuwingen en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief.

Schrijf je in

Blijf op de hoogte van alle vernieuwingen en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief.

Binckhorstlaan 36
2516 BE Den Haag Nederland

sales@fietslabyrint.nl
070 737 1152
Nederland (NL)