Het (virtuele) zonnetje in huis vermindert stress

De storm is gaan liggen, de zon begint voorzichtig te schijnen en ons filmseizoen komt steeds dichterbij. Dat betekent dat wij in volle vaart onze reizen aan het plannen zijn om weer nieuwe plekken vast te leggen. Want door te filmen in het voorjaar en de zomer zorgen we ervoor dat je met Fietslabyrint altijd het zonnetje in huis haalt. Dit blijkt niet alleen een mooi eindresultaat op te leveren, maar ook minder stress.

Mastbos.png

De zon is een belangrijk onderdeel van ons leven. Zonlicht maakt opstaan in de zomer weer makkelijk, zorgt dat we meer naar buiten gaan en geeft iedereen een vrolijk humeur. Zo heeft de zon ook lichamelijk positieve effecten: je maakt meer vitamine D en endorfine (yes, het gelukshormoon) aan, waardoor je meer energie hebt en je je ontspannen voelt. Daarnaast versterkt de zon ons immuunsysteem, zodat er een stuk minder snotneuzen in de lente en de zomer zijn (behalve dan als je last van hooikoorts hebt). Allemaal voordelen van de zon waar je via virtuele realiteit helaas geen vruchten van plukt. Maar toch kiezen wij ervoor om zoveel mogelijk routes te filmen met zonnestralen erop.

Waarom? Dat begon allemaal vrij simpel, gewoon omdat de routes er dan het beste uitzien. En dat feit staat nog steeds. Maar ondertussen hebben we ontdekt waarom dit naast ‘leuk om naar te kijken’ ook nog eens goed voor je is. Uit onderzoek blijkt dat ook digitaal zonlicht (en vooral in combinatie met natuur) stress significant vermindert. Zo helpt virtueel fietsen door een route met zonlicht om tot rust te komen, te relaxen en tegelijkertijd te bewegen.

Naast minder stress, wordt er ook een vermindering van heftige of intense emoties gemeten. Nou is het meten van emoties vrij ingewikkeld, maar daar heeft de wetenschap uiteraard wat op bedacht. Dit doen we aan de hand van het Skin Conductance Level (SCL). Dit is de meting van de elektrische geleidbaarheid van de huid. Het weerspiegelt het niveau van psychologische of fysiologische opwinding, opgewekt door cognitie of emoties. Het meten van opwinding is niet één op één vergelijkbaar met emotie, maar geeft wel een goede indicatie. Een hoge SCL kan veroorzaakt worden door een spannende dag op werk, een onverwachte gebeurtenis, een sterke emotie, het laten vallen van je kopje koffie en ga zo maar door. Het blijkt dat blootstelling aan virtuele natuur en licht het SCL significant vermindert.

Ook is er gemeten dat stressreacties minder worden. Bij stressreacties kan je denken aan lichamelijke reacties zoals, stijgen van de ademhaling, hartslag en spierspanning. Allemaal symptomen die niet fijn aanvoelen. Stress kan je mentaal en lichamelijk ontzettend uitputten en heeft verschillende klachten tot gevolg. Stress ondermijnt je gezondheid, zorgt voor slapeloze nachten & hoofdpijn en beïnvloedt het autonome zenuwstelsel negatief. Erg belangrijk dus om te zorgen dat je stress levels niet al te hoog zijn.

Ons filmseizoen zal dus zeker in het voorjaar en de zomer blijven. We gaan in 2022 weer een hoop mooie (zonnige) routes vastleggen zodat iedereen weer stressloos door het leven kan. En het kan natuurlijk ook geen kwaad dat een blauwe lucht met schitterende zon er niet verkeerd uitziet.