‘Juist in het ziekenhuis is bewegen zo belangrijk’

Rust roest, we weten het allemaal. En is in het ziekenhuis al helemaal uit den boze, weet Anita van Opzeeland, fysiotherapeut in het Medisch Centrum Leeuwarden. Ze is heel blij dat er in het MCL maar liefst zes Fietslabyrinten zijn geplaatst.

Medisch Centrum Leeuwarden - Ziekenhuis.png

Opgenomen in het ziekenhuis? Dan moet je juist in beweging blijven. Anita van Opzeeland, fysiotherapeut in het Medisch Centrum Leeuwarden zag tijdens een scholing Fietslabyrint in een ander ziekenhuis en wist: die wil ik voor het MCL. Fietslabyrint gaf twee fietsen met scherm op proef en in no-time waren zowel patiënten als behandelaars even enthousiast als Anita. Met hulp van Vrienden van het Medisch Centrum Leeuwarden kwamen er zes Fietslabyrint-exemplaren. “Ik ben echt zó blij dat dit gelukt is. Uit onderzoek blijkt dat ziekenhuispatiënten maar zes procent per dag bewegen, wat echt veel te weinig is. Elke dag waarop je in bed ligt, gaat je kracht vier tot vijf procent achteruit en kun je in een dag of tien wel een kilo aan spiermassa verliezen. Beweging is altijd belangrijk, maar tijdens een ziekenhuisopname helemaal omdat je, juist door in beweging te blijven, sneller herstelt,” vertelt Anita. Maar voor een beetje op de gang heen en weer lopen of oefenen op een gewone hometrainer is er heel wat discipline nodig. “Daarom is het fantastisch dat we in het ziekenhuis op diverse plekken Fietslabyrint hebben staan. Mensen die zijn opgenomen en fysiek nog wel wat kunnen, maar ook mensen die verzwakt zijn na een operatie of door ziekte, komen nu graag in beweging. Fietsen naar vertrouwde of juist volkomen nieuwe plaatsen, of naar plekken waar ze lang niet zijn geweest en goede herinneringen aan hebben. Elke keer merk ik weer hoe leuk mensen het vinden om een echt uitje te hebben en daarbij lekker te bewegen,” aldus Anita.

Het is fijn om vanuit de steriele ziekenhuisomgeving te ontsnappen naar een totaal andere wereld.

Anita van Opzeeland, fysiotherapeut Medisch Centrum Leeuwarden

Hernieuwd vertrouwen in het lichaam

Het mes snijdt dus al aan twee kanten, maar er is nog een belangrijk voordeel. Anita: “Al fietsend krijgt de patiënt ook weer vertrouwen in zijn of haar lichaam. Een operatie of behandeling is ingrijpend en geeft vaak angst om in beweging te komen. Fietsen met Fietslabyrint is laagdrempelig en makkelijk en wie fietst, krijgt onbewust weer vertrouwen: ‘Hey, dit kan ik!’ Als je je plezierig voelt en je hebt een leuke belevenis, dan voel je je beter, wat ook weer herstel bevorderend werkt. Het is fijn om te ontsnappen uit de steriele ziekenhuisomgeving, om even in een totaal andere wereld te zijn. Wat nog wordt versterkt door de levensechte beelden die je onderweg ziet en de bijbehorende omgevingsgeluiden die je al fietsend hoort. Is de fietstocht ten einde – vaak langer dan gepland want wat is er om de hoek te zien? – dan voelen mensen zich tevreden omdat ze lekker in beweging zijn geweest. Ik zie steeds hoeveel energie het fietsen geeft, lichamelijk én geestelijk.”

Ziekenhuis Medisch Centrum Leeuwarden.png

Boedapest, Marrakesh of de Alpen?

Daarnaast brengt Fietslabyrint, omdat er bij een scherm twee fietsen staan – een ‘stoelfiets’ en een hometrainer – mensen met elkaar in contact. Anita: “Als ik dan langsloop, hoor ik gesprekjes als: ‘Waar zullen we vandaag naartoe fietsen? Waar ben jij allemaal geweest?’ Mensen die door hun woonplaats fietsen, halen herinneringen op. ‘O kijk! Bij die bakker haal ik altijd mijn brood.’ Hartverwarmend. Sommige patiënten fietsen elke dag door hun eigen woonplaats, anderen willen vooral nieuwe plekken ontdekken.” Wie Fietslabyrint eenmaal ontdekt heeft, hoeft zich met de 600 levensechte fietsroutes over de hele wereld geen moment te vervelen. Al is kiezen soms lastig, want kies je voor een safari, maak je een fietstocht door Boedapest of Marrakesh of ga je voor een ritje door de Zwitserse Alpen? Met één druk op de knop is het geregeld. En omdat je tijdens de route zelf bepaalt welke afslag je kiest, geeft dat een prettig gevoel van autonomie. “Fietslabyrint is echt een verrijking voor onze patiënten. Ik weet nog goed dat een patiënt een keer rondfietste in zijn eigen omgeving en ineens opveerde: ‘Hey! Daar fietst mijn dochter!’ Dat werd direct zijn favoriete route!”