Hoe blijf je actief en gezond? De beste oefeningen voor ouderen

Naarmate we ouder worden, is het belangrijk om actief te blijven en onze gezondheid te behouden. Regelmatige lichaamsbeweging speelt een essentiële rol bij het bevorderen van het welzijn en de levenskwaliteit van ouderen. In dit artikel bespreken we de beste bewegingsvormen voor ouderen, hoe ze veilig kunnen bewegen, waarom beweging gunstig is en hoeveel beweging per dag wordt aanbevolen.

actief en gezond ouderen
Wandelen in de natuur

Hoe kunnen ouderen veilig bewegen?

Voor ouderen is het belangrijk om beweging op een veilige en aangepaste manier te integreren. Begin altijd rustig en eventueel met een warming-up om de spieren op te warmen en te voorkomen dat ze overbelast raken. Het is verstandig om te overleggen met bijvoorbeeld een fysiotherapeut voordat je aan een nieuw oefenprogramma begint. Een bewegingsvorm die vaak wordt aangeraden is virtueel fietsen. Dit maakt het standaard fietsen met een hometrainer een stuk leuker en veiliger. Online bronnen, zoals dit artikel met de leukste spellen om in beweging te komen, kunnen ook ideeën bieden voor leuke en motiverende bewegingsactiviteiten.

Wat is de beste beweging voor ouderen?

Er zijn een hoop verschillende en leuke activiteiten die zeer geschikt zijn voor beweegprogramma’s. Wandelen is bijvoorbeeld een laagdrempelige activiteit die makkelijk uitvoerbaar is. Ook fietsen is een activiteit die zeer geliefd is onder ouderen en wordt vaak uitgevoerd. Voor ouderen die slechter ter been zijn, zijn dit echter geen realistische activiteiten. Virtueel fietsen is dan de oplossing. Je geniet nog steeds van de mooie uitzichten en vogels die fluiten. Maar het is een stuk veiliger en door fietsen met trapondersteuning is het langer vol te houden. Wil je meer weten over Fietslabyrint? Vraag onze gratis brochure aan.

Waarom is beweging goed voor ouderen?

Beweging biedt talloze voordelen voor ouderen. Het helpt de bloedsomloop te verbeteren, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een gezond hart en een optimale bloeddruk. Regelmatige fysieke activiteit versterkt de spieren en botten, wat het risico op vallen en botbreuken vermindert. Bovendien kan beweging de stemming verbeteren en stress verminderen, wat essentieel is voor het behoud van een positieve mentale gezondheid, zoals beschreven in het artikel ouder worden: hoe zorg je dat je gelukkig blijft.

Hoeveel moeten ouderen per dag bewegen?

De hoeveelheid aanbevolen beweging varieert, maar over het algemeen streven gezondheidsrichtlijnen naar minstens 150 minuten matige aerobische activiteit per week, verspreid over meerdere dagen. Het gaat dan om beweging die ervoor zorgt dat het hart sneller gaat kloppen en de bloedsomloop sneller gaat lopen. Dit kan worden aangevuld met spierversterkende oefeningen voor alle grote spiergroepen, twee keer per week. Onthoud dat luisteren naar het lichaam essentieel is; begin langzaam en verhoog geleidelijk de intensiteit.

Lichaamsbeweging is een integraal onderdeel van een gezonde levensstijl voor ouderen. Het biedt fysieke voordelen, versterkt de mentale gezondheid en draagt bij aan een verhoogde levenskwaliteit. Door te kiezen voor geschikte bewegingsvormen en het advies van fysiotherapeuten op te volgen, kunnen senioren genieten van de voordelen van een actieve levensstijl, zoals spelenderwijs bewegen met leuke spellen en het vinden van geluk tijdens het ouder worden.