De leukste spellen voor ouderen om in beweging te komen

Hoe maak je bewegen voor ouderen leuk? Spellen zijn een hele goede oplossing! En gelukkig zijn er veel opties! Spellen prikkelen je hersenen, maar het is vooral erg leuk om samen een spel te spelen. Daarnaast zijn spellen die ervoor zorgen dat je in beweging komt ideaal voor ouderen die het vaak koud hebben. Wij hebben onze favoriete beweegspellen op een rijtje gezet.

1. Jeu de Boules

Voor velen zijn de spellen met metalen ballen bekend (en geliefd). Het enige wat je nodig hebt is een set metalen ballen, en er moet iemand zijn die de keuze maakt voor de spelregels die gevolgd gaan worden. Voor de ouderen die slechter te been zijn kun je altijd stoelen neerzetten zodat ze, wanneer zij niet aan de beurt zijn, lekker zittend kunnen kijken. Dit spel is perfect als je op zoek bent naar een combinatie van beweging, rust en een gezellig (of minder gezellig, als de deelnemers slecht tegen hun verlies kunnen) gesprek.

Schaken voor ouderen

2. Muziekquiz

Een muziekquiz klinkt misschien niet meteen als een beweegspel, maar dat kan het zeker wel zijn, want wie blijft er nou stilzitten als je favoriete nummer wordt gespeeld? Vraag bewoners van tevoren een lijst in te vullen over hun favoriete band, meest geliefde zomerhit, de nummer één hit uit hun geboortejaar en het liedje met de meeste herinneringen. Maak een lijst met alle nummers uit de antwoorden en laat de deelnemers raden welk nummer bij wie past of van welke artiest het is. Wij weten zeker dat er met de armen (en misschien zelfs wel de heupen) gezwaaid zal worden. En als je het aandurft kun je er ook nog een karaokeversie van maken.

3. Zitvolleybal

Zitvolleybal is een ideaal spel voor ouderen. Als een bal te hard aankomt raden wij je aan om een ballon of opblaasbal te gebruiken. Zo kan gewoon overgooien met een ballon al erg vermakelijk zijn, maar met een net tussen de twee zittende teams maak je het nog spannender. Lukt het beide teams om de ballon te blijven overgooien? De beweging is niet te uitdagend omdat je het met genoeg spelers speelt. Je komt voornamelijk in beweging wanneer de ballon in jouw buurt komt, dus zet vooral de meest competitieve spelers in het midden!

Zit volleybal
© Reinier van Willigen

4. Escape room

Een escape room is ontzettend leuk om met vrienden of collega’s te doen. Het is spannend, je moet je hersenen flink kraken en soms zelfs (letterlijk) in de gekste bochten wringen. Dat klinkt waarschijnlijk als een niet zo geschikt spel voor ouderen, maar een escape room op locatie organiseren kan juist erg leuk zijn en een gevoel van saamhorigheid creëren. Hoe doe je dit? Maak groepen van ongeveer vier tot zes mensen en laat deze allemaal in een andere ruimte beginnen. Hier moeten ze een puzzel oplossen. Dit kan van alles zijn: een raadsel, legpuzzel, potje dammen, kaarten, darten, noem het maar op. Als het spel is gelukt krijgen ze bijvoorbeeld een letter. Nadat ze bij alle ruimtes zijn geweest en alle letters hebben verzameld vormen deze een woord. De groep die dit als eerste is gelukt, wint. Je maakt het zo groot of klein als je wilt. Door de activiteiten in verschillende ruimtes te organiseren zorg je voor een flink potje beweging.

5. Fietslabyrint

Natuurlijk kunnen we geen artikel schrijven over spellen om in beweging te komen zonder Fietslabyrint te noemen. Fietsen met Fietslabyrint kan al als een spel worden gezien, maar er staan ook twee spellen op. Zo moet je bij 'Prik de Ballon' op het juiste moment voor de gele of blauwe ballon kiezen. En bij "Raad de Stad" let je goed op waar je fiets. In beeld verschijnen twee opties: ‘fiets je door Parijs of Amsterdam?’. Nou is dat waarschijnlijk een makkelijk voorbeeld, maar er zijn genoeg plekken die toch meer op elkaar lijken dan je denkt. Lukt het jullie bewoners om een score van 10/10 te behalen? Deel het op LinkedIn of Facebook! We zijn benieuwd.

Wil je meer weten over wat je allemaal kunt doen met Fietslabyrint en hoe het precies werkt? Vraag dan onze gratis brochure aan!

Nog meer inspiratie nodig? Er zijn natuurlijk genoeg spellen om te ontdekken: sjoelen, levend stratego, stoelendans, levensecht schaken en ga zo maar door. Veel plezier!