Alle 600 routes gefietst: ‘Ik weet nu welke routes prachtig zijn om nog een keer te fietsen!’

Ouderenorganisatie Kennemerhart krijgt ouderen op een creatieve manier in beweging met Fietslabyrint. Kennemerhart heeft tien woonzorglocaties waar op elke locatie een Fietslabyrint aanwezig is. Wij spraken Michelle die als Bewegingsagoog werkt en sportactiviteiten organiseert samen met de fysiologen. Zij willen bewoners extra stimuleren om te bewegen en hebben zo de ‘Meimaand Fietsmaand’ georganiseerd.

image.png

“Veel bewoners zijn al bekend met Fietslabyrint en fietsen hier graag op”, vertelt Michelle. “Ze waren dus extra enthousiast toen we de fietsmaand introduceerden. Ook bewoners die nog niet eerder op Fietslabyrint gefietst hadden, hielpen graag mee om het doel te halen. Ze begonnen met bekende routes van vroeger om herinneringen op te halen, maar al snel werd de hele wereld rond gefietst.”

Vooral het verhaal van een van de bewoners, Johan, 77 jaar, vindt Michelle heel mooi. “Hij werd zo fanatiek dat hij na de fietsmaand besloot om alsnog door te gaan met fietsen totdat hij alle routes zou hebben gefietst. Elke doordeweekse dag kwam hij binnen om weer een paar routes te fietsen en vervolgens zelf af te strepen op het bord en het is hem gelukt. Johan heeft alle routes afgevinkt en de hele wereld gezien!”

“Seoel vond hij de mooiste en leukste route om te doen. Hier ziet hij zichzelf daar prima wonen. Bij andere bewoners vielen vooral de Bollenstreek en Pyramide route, waar je de tocht vanaf een kameel maakt, in de smaak.”

Johan stopt voorlopig nog niet met fietsen: “Ik weet nu welke routes prachtig zijn om nog een keer te fietsen!” Ook de andere bewoners stappen nog regelmatig op de fiets om de wereld te verkennen. De plek die ze nog willen ontdekken? “De Nederlandse Antillen”.

Op de vraag wat de volgende uitdaging is, is het antwoord van Michelle simpel: in juni organiseren ze nogmaals de fietsmaand. Tips die ze meenemen voor de volgende keer? “Goed onderling afstemmen wat de aanpak is (zeker als je organisatie meerdere locaties heeft), zodat er voldoende draagvlak is. Ook hebben wij de mantelzorgers betrokken bij de actie. Zij gingen enthousiast fietsen met hun familieleden, ook als de beweegagogen er niet waren. Daarnaast is tijd vrijmaken voor PR-activiteiten erg belangrijk. Posters, flyers en nieuwsbrieven zorgen ervoor dat iedereen enthousiast meedoet.”

“Wij als bewegingsagogen en fysiotherapeuten zijn super trots op alle bewoners dat ze met zoveel plezier in beweging zijn. Op naar de volgende fietsuitdaging!”

Michelle van der Eem, Kennemerhart