Het verhaal achter onze routes: trip naar de Baltische Staten

Vanity en Mirre werken als routefilmers en editors bij Fietslabyrint. Afgelopen zomer zijn ze voor bijna 2,5 week naar de Baltische Staten vertrokken om daar nieuwe routes te filmen. Van alle apparatuur meenemen tot bagage kwijtraken en een lekke band. Er gebeurt een hoop tijdens zo’n reis. Vanity vertelt ons er alles over.

Uitzichtpunt Baltische Staten

Het klinkt als een droombaan, maar is dat ook echt zo?

In dit geval misschien niet helemaal want de eerste week van de trip hadden we vooral heel veel pech. Voor het Filmteam was dit de eerste trip die met het vliegtuig is gemaakt. Bij de vluchten begon de pech al met aardig wat vertraging. Eenmaal aangekomen konden we de bus niet huren omdat hij op een andere naam stond en als kers op de taart was de bagage van Mirre ook nog eens niet aangekomen. Een hoop pech dus. Gelukkig is de trip vanaf daarna een heel stuk beter verlopen.

Wat een pech, is de bagage van Mirre wel nog terecht gekomen?

Gelukkig wel. Litouwen was de eerste plek waar we gingen filmen. En daarna was het tijd om door te gaan naar de volgende stad. Elke dag werd het spannender of we de bagage nog wel op tijd zouden kunnen ophalen. Net op het moment dat we de snelweg op wilden rijden om Vilnius (de hoofdstad van Litouwen) te verlaten, werden we door het vliegveld gebeld. De bagage van Mirre was terecht en die konden we nog snel ophalen! We hebben ons meteen omgekeerd en de rest van de trip kon zonder zorgen voortgezet worden.

Hoe zijn de dagen daarna verlopen?

Een typische filmdag begint rond een uur of acht. We beginnen dan met een (meestal) lekker ontbijt en gaan daarna op pad. Vaak waren we al in de stad waar we gingen filmen, dus dan kan je gelijk beginnen. Een normale, niet te ingewikkelde route kan je in ongeveer 1,5/2 uur filmen. Door de keuzemomenten in de routes fiets je een route in verschillende delen. Met z’n tweeën splits je de route dus op en fiets je allebei een deel van de keuzemomenten in de route.

Hard werken dus, hoe zien de middagen eruit?

Nadat de route gefilmd is, is het tijd voor lunch. Met zijn tweeën is dit erg gezellig en een leuk moment om de stad een beetje te verkennen. Daarna is het tijd om door te reizen naar de volgende locatie. Als het niet te lang reizen is, fietsen we die middag ook nog een route. Na wat avondeten en inchecken in het nieuwe hotel is het tijd voor ontspanning.

Kanotour Baltische Staten

Hebben jullie 's avonds dan tijd om de stad te ontdekken?

Ja zeker. Een van de dagen hebben we 's avonds nog een kanotour gedaan. Het begon al een beetje donker te worden en we hebben zo een prachtige zonsondergang vanaf het water gezien, heel gaaf!

Klinkt als een geslaagde trip. Welke route is jouw favoriet?

Al onze routes zijn natuurlijk de moeite waard om (virtueel) te fietsen. Maar er is een specifieke route waar ik niet op kan wachten! Het Viru Moeras in Estland is een van de mooiste routes die ik gefilmd heb. Door het moeras loopt een looppad waar je van alle uitzichten kan genieten. Het is totaal anders dan een wandelroute door Nederland bijvoorbeeld en dat maakt het zo leuk.

Wil jij weten wanneer de route door het Viru Moeras (en nog vele anderen) op Fietslabyrint beschikbaar staan? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om nooit een route (en update) te missen! Maandelijks vertellen wij je meer over de nieuwste routes en tips om Fietslabyrint nog leuker en effectiever te maken. Schrijf je hier in.