‘Ik fiets 5 minuten extra zodat ik mijn dochters ijskraam kan zien’

Je hebt een Fietslabyrint, maar hoe zorg je ervoor dat bewoners gaan fietsen? En hoe krijg je alle medewerkers mee? Het kan soms best lastig zijn, want waar begin je? Wij spraken Guus Derks, Bewegingstherapeut bij Woonzorg Drie GasthuizenGroep. Hij heeft voor al hun locaties Fietslabyrinten gerealiseerd, die ze nu enthousiast gebruiken.

Fietsen met beeldscherm

“Samen met een aantal collega’s werk ik aan het beweegbeleid voor onze bewoners. Hierbij houden we ons bezig met behandelingen van bewoners, groepslessen en projecten. We hebben voornamelijk te maken met 80-plussers met mentale of fysieke aandoeningen,” vertelt Guus.

Organiseer een fietsclub

Het kan lastig zijn om ouderen te motiveren om meer te bewegen. Gelukkig heeft Guus daar een aantal dingen voor bedacht. Zo hebben ze op elke locatie één keer per week een fietsclub. In de fysioruimte wordt dan een extra Fietslabyrint neergezet. Zo kunnen alle bewoners onder begeleiding een eindje gaan fietsen en op een toegankelijke manier kennis maken met Fietslabyrint. “Dit werkt heel goed voor het zelfvertrouwen van de bewoners. Als ze het eerst in een groep doen, durven ze later ook zelf op de fiets te stappen.”

Waar zet je Fietslabyrint neer?

Op elke locatie van Woonzorg Drie GasthuizenGroep staat Fietslabyrint, naast de fysioruimte ook in een openbare, toegankelijke ruimte. “Dit helpt om Fietslabyrint zichtbaar te maken. Familie, vrijwilligers of mantelzorgers kunnen zo makkelijk met de bewoner de ruimte inlopen en gaan fietsen.” Ook om gesprekken te starten werkt het heel goed om de fiets in een openbare ruimte te zetten, wil je weten waarom? Lees dan ons artikel over het sociale aspect van Fietslabyrint

Geluksmomenten creëren

Als laatste maken ze ook gebruik van campagnes, waaronder de Fietslabyrint Elfstedentocht. De stempelkaarten met routes geven precies dat extra beetje motivatie om meer te fietsen. “Een bewoner bij ons op de PG-afdeling, heeft vroeger erg veel gezeild. De route over het water was dan ook favoriet bij hem. Je zag hem echt helemaal opgaan in de beleving. Want alle details, zoals het zwaaien naar elkaar op het water, klopten. Dit soort geluksmomentjes, daar doe je het voor.

“Zo is er ook een vrouw die graag de route in Ede fietst. Daar heeft haar dochter namelijk haar eigen ijskraam.” Normaal gesproken fietsen ze bij Drie Gasthuizen 15 minuten, maar de route door Ede duurt 18 minuten. “Na een tijdje kwam mevrouw erachter dat het laatste stuk van de route langs de ijskraam van haar dochter ging. Daar fietst ze maar al te graag die extra minuten voor!”

Genoeg tips om zelf mee aan de slag te gaan en jullie bewoners meer te laten bewegen. Houd zeker ook onze sociale mediakanalen in de gaten voor nieuwe campagnes en leuke acties. Wil je nog meer tips om ouderen in beweging te krijgen? Lees ons artikel hierover.