Hoe kunnen ouderen in rolstoel bewegen?

Ook wanneer je ouder bent en in een rolstoel zit is het belangrijk om in beweging te blijven. Het is bekend dat beweging een essentieel onderdeel is van een gezonde levensstijl. En dat hangt niet af van leeftijd of fysieke gesteldheid. Dit geldt ook voor ouderen in een rolstoel. Gelukkig zijn er talloze manieren waarop ouderen in rolstoel kunnen bewegen. In dit artikel lees je meer over hoe je beweging bij ouderen kunt stimuleren, welke oefeningen er specifiek zijn voor rolstoelgebruikers, en wat de voordelen zijn van actief blijven in de rolstoel.

Bewegen in rolstoel
Bewegen in rolstoel

Hoe stimuleer je beweging bij ouderen?

Creativiteit en aandacht zijn zeker nodig om beweging bij ouderen in een rolstoel te stimuleren. Denk hierbij goed aan de individuele behoeften. Een manier om aan de slag te gaan is door gebruik te maken van stimulerende spellen en activiteiten. In ons artikel over de leukste spellen om in beweging te komen laten we je een aantal voorbeelden zijn. Het zijn niet alleen spellen zie fysieke inspanning eisen, maar ook de sociale interactie en plezier stimuleren.

Welke oefeningen zijn goed voor ouderen in een rolstoel?

Er zijn diverse oefeningen die geschikt zijn voor ouderen in een rolstoel en helpen bij het verbeteren van hun kracht, flexibiliteit en algehele welzijn. Bij alle oefeningen is het van belang op de houding en ademhaling te letten. We zetten de belangrijkste oefeningen voor je op een rij:

1. Regelmatige strekoefeningen

Deze verminderen de stijfheid en houden de spieren soepel.

2. Simpele krachtoefeningen

Zoals het optillen van lichte gewichten. Deze helpen bij het behoud van de spiermasse en verbeteren de mobiliteit.

3. Evenwichtsoefeningen

Verplaats jezelf vanuit de rolstoel naar een ander oppervlak om je evenwicht en coördinatie te verbeteren. Of als dat nog mogelijk is, je evenwicht bewaren terwijl je jezelf omhoog brengt met één been.

4. Core-oefeningen

Span je buikspieren aan, en houdt dit steeds meerdere seconden vast voordat je weer ontspant. Bouw langzaam het aantal herhalingen op.

5. Rolstoelfietsen

Vaak gaat het hier over het plaatsen van de rolstoel in een aangepaste fiets die door iemand anders voortgedreven wordt. Maar met Fietslabyrint kun je nu als rolstoelgebruiker ook zelf blijven fietsen. Bijvoorbeeld door te fietsen met de armen of met één been. Hiervoor zijn tegenwoordig diverse bewegingstrainers beschikbaar. Vraag onze gratis brochure aan voor de mogelijkheden.

Wat doet bewegen voor ouderen?

Wellicht is het soms nog moeilijk om je bewoner, cliënt, patiënt of jezelf ervan te overtuigen meer te bewegen. Maar bewegen heeft ook voor ouderen in een rolstoel flink wat voordelen. Ten eerste draagt het bij aan het behoud van spierkracht en mobiliteit. Dagelijkse activiteiten zijn hierdoor makkelijker uit te voeren en vol te houden. Ten tweede zorgt beweging ervoor dat de bloedcirculatie en zuurstofvoorziening verbetert. En tot slot zorgt regelmatig bewegen voor verbetering van ons mentale welzijn. Je verlaagt stress en zelfs het risico op depressie.

Stel geluk en beleving voorop bij het bewegen

Bewegen is belangrijk en misschien wel noodzakelijk. Maar dat betekent niet dat iedereen het ook direct doet. Het is goed om na te denken over de motivatie voor bewegen. Wij zien dat wanneer bewegen een leuke belving is, de motivatie snel toeneemt. Ga dus vooral aan de slag met creatieve spellen en bewegingsvormen, die maken het een stuk eenvoudiger een positieve levenshouding te omarmen. Zo kunnen ouderen in rolstoel echt genieten van bewegen en komt het 'moeten' niet voorop hoeft te staan. Wil je meer weten over hoe je gelukkig ouder kunt zijn en worden? Lees dan ons artikel "Ouder worden: hoe zorg je dat je gelukkig blijft". Dit artikel biedt diepgaande inzichten in hoe ouderen gelukkig en betrokken kunnen blijven bij het leven.