Fietstocht naar Parijs in het zorgcentrum

Dankzij een donatie kunnen de senioren in het Caritas-Altenzentrum St. Elisabeth in Duitsland virtueel 700 verschillende fietstochten maken.

De bewoners van het Caritas-Altenzentrum St. Elisabeth in Germersheim maken graag virtuele fietstochten over de hele wereld. Dit wordt mogelijk gemaakt door Fietslabyrint, dat kon worden aangeschaft dankzij een genereuze donatie van de Dora-Detzel-Stichting.

Franziska Wink, Kim Smetan, Regina Ungeheuer, Kirstin Fischer

Franziska Wink fietst door München en komt langs de Marienplatz. "Is dat de weg naar de Viktualienmarkt?" vraagt Kirstin Fischer, hoofd van de sociale dienst, en Franziska slaat de juiste weg in. De twee raken aan de praat over de beroemde markt, de Beierse hoofdstad en het Oktoberfest, want Franziska Wink komt uit Neder-Beieren en is vaak in München geweest. De fietstocht brengt herinneringen aan haar oude thuisland naar boven.

De senior fietst niet echt door Beieren, maar zit in haar rolstoel op de eerste verdieping van het Caritas Altenzentrum St. Elisabeth. Haar voeten rusten op de pedalen van de MOTOmed bewegingstrainer, een soort hometrainer. "Ik trap niet zelf, ik word getrapt," lacht de senior. Het MOTOmed is al geruime tijd beschikbaar in het zorgcentrum. Bewoners kunnen in hun rolstoel of voor een stoel zitten, actief trappen of hun benen passief laten bewegen, zoals ze dat kunnen. Het apparaat kan ook handmatig worden bediend.

Recentelijk heeft het MOTOmed echter aan populariteit gewonnen vanwege het bijbehorende tv-scherm dat ervoor staat. Het is geen gewoon scherm, maar een Fietslabyrint waarmee bewoners nu virtueel over de hele wereld kunnen fietsen, van Parijs tot New York. Bijna 700 interactieve fietstochten kunnen worden gekozen. Daarbij zijn videoclips opgenomen die zijn gemaakt door een fietser met een camera tijdens een echte fietstocht door de betreffende stad. Als de senioren nu virtueel op tour gaan, zien ze op het scherm daadwerkelijk de stad vanuit het perspectief van een fietser en horen ze stadsgeluiden en fietsbellen. Op kruispunten kunnen ze door op een gele of blauwe knop te drukken beslissen of ze rechtsaf of linksaf willen slaan. Als ze stoppen met trappen, stopt ook de film.

Franziska Wink kiest een spannende fietstocht uit

Fietslabyrint is een schenking van de Dora-Detzel-Stiftung, opgericht in 2008, die al jarenlang wensen van de bewoners van het Caritas Altenzentrum St. Elisabeth vervult. De stichting is ontstaan dankzij de overleden inwoner van Lingenfeld, Hans Puderer, in 2007. Hij liet een aanzienlijk vermogen na en had de wens dat hiermee een stichting zou worden opgericht om senioren te ondersteunen. "Eigenlijk had hij graag gezien dat er een bejaardentehuis mee gebouwd zou worden, maar dat was op dat moment niet mogelijk," legt Regina Ungeheuer uit, die samen met Dekan Jörg Rubeck en Jan Gehrlein het bestuur van de stichting vormt. In plaats daarvan wordt het geld dat de stichting uitkeert nu gebruikt ter ondersteuning van het Caritas Altenzentrum St. Elisabeth. Het was belangrijk voor Puderer dat de aankopen ten goede kwamen aan iedereen. In de afgelopen jaren heeft het zorgcentrum al een minibus gekregen, zitgroepen zijn aangeschaft, de tuin is aangelegd en nu is Fietslabyrint aangeschaft voor ongeveer 6000 euro. "Dit hadden we anders niet kunnen bekostigen," vertelt Kim Smetan, de manager van de faciliteit, die zeer dankbaar is voor de steun.

Therapeuten die naar de bewoners komen, zouden Fietslabyrint ook graag gebruiken voor hun werk. Indien nodig kan het apparaat eenvoudig naar een kamer van een bewoner worden verplaatst voor oefensessies. Dankzij Fietslabyrint maken medewerkers van de sociale zorg samen met de bewoners een virtuele reis over de hele wereld, een beetje vakantie.

Franziska Wink, Kim Smetan, Regina Ungeheuer en Kirstin Fischer kijken waar je allemaal naartoe kunt gaan met de speciale fiets

Franziska Wink is inmiddels onderweg op Corsica. "Dit is waarschijnlijk niets voor mij, met al die steile wegen en bochten," merkt ze op, en Kirstin Fischer gaat verder met zoeken. "Oostenrijk zou leuk zijn," stelt de senior voor. Dat is ook beschikbaar, net als excursies naar nationale parken in de Verenigde Staten of droomtours door de Dolomieten. Maar Fietslabyrint kan nog meer. "Je kunt niet alleen fietstochten maken, er zijn ook verschillende quizzen," legt Kirstin Fischer uit. Binnenkort doet iedereen mee met het raden van landen: Franziska Wink, Kirstin Fischer, Kim Smetan en Regina Ungeheuer, want het is helemaal niet zo eenvoudig. Is het zandstrand dat op het scherm wordt getoond in Italië of in Brazilië? Ondertussen blijft Franziska Wink fietsen. Nu mag ze met de knoppen op het stuur gele en blauwe ballonnen laten knappen. Ze is al bijna een uur onderweg. "Dit is een goede zaak, echt interessant," zegt ze.

Tekst en foto's: Dr. Christine Kraus voor de Caritasvereniging voor het bisdom Speyer