Op Curaçao ligt het aantal nierpatiënten een stuk hoger dan in Nederland. Het is zelfs het derde land (van alle landen waar dit geregistreerd wordt) met de meeste nierpatiënten. Een groot deel moet daarom dialyseren. Dat is een lang, vermoeiend proces waar veel patiënten tegenop zien. Bewegen tijdens het dialyseren kan helpen, dus toen ze bij Nierstichting Curaçao van Fietslabyrint hoorden, kwamen ze gelijk in actie. Voor dit artikel spraken we met Mariella en Marlon van de Nierstichting Curaçao en manager van het Dialysecentrum Curaçao over hoe ze Fietslabyrint gaan inzetten.
Veel nierpatiënten moeten dialyseren, maar wat is dat precies? Als je nieren nauwelijks meer werken en een transplantatie niet (meteen) kan, heb je een kunstnier nodig om in leven te blijven. Dat is dialyseren. Gezonde nieren zijn heel efficiënt en filteren de hele dag door het bloed. Het filteren via een kunstnier gebeurt een aantal uren (max 12 uren) in een week, wanneer je aan de machine zit. Dat betekent dus dat in de periode waar er niet gefilterd wordt, er zich afvalstoffen ophopen in het bloed. De dialysebehandeling vervangt dus voor 12 uur per week de taken van een gezonde nier die 24 uur per dag functioneert. Het lichaam gaat daardoor minder goed functioneren en dat uit zich vooral in vermoeidheid.
Op Curaçao ligt het aantal nierpatiënten hoog. Er zijn een hoop verschillende aanleidingen waardoor je nierproblemen kunt krijgen. Naast genetische aanleg of
aangeboren nierziekten spelen andere oorzaken waaronder een ongezonde leefstijl een grote rol. Daarnaast liggen in Curaçao de kosten van gezonde voeding erg hoog.
Aandoeningen als diabetes, hoge bloeddruk en overgewicht komen in combinatie met een ongezonde leefstijl vaker voor waardoor het aantal nier- en dialysepatiënten gestaag toeneemt. Onlangs is, met de bouw van een nieuw ziekenhuis, het Curaçao Medical Center, het dialysecentrum verbouwd en met het gloednieuwe dialysecentrum werken de verpleegkundigen in ploegen om alle patiënten te kunnen verzorgen.
“Op dit moment bewegen onze patiënten te weinig. Vooral tijdens en na het dialyseren bewegen patiënten nauwelijks. De drempel om te bewegen wordt dan ook steeds groter,” aldus de manager van het dialysecentrum.
Zo zijn ze via via bij Fietslabyrint uitgekomen. Een voor hen bekende patiënt die in het Rijnstate ziekenhuis dialyseert vertelde enthousiast over het virtuele fietsen tijdens het dialyseren. Hij kan tijdens de behandeling een rondje door Amsterdam of Parijs fietsen. Zo werd hij afgeleid tijdens het vier uur durende proces. Fietsen zorgt daarnaast voor een betere bloedsomloop, betere afvoer van afvalstoffen en neemt vermoeidheid af. Alleen maar voordelen dus.
“De hoop is dat met Fietslabyrint de drempel om te bewegen steeds kleiner wordt. Veel mensen die ziek zijn, zijn bang om te bewegen. Ze zijn bang dat ze er moe van worden en niets meer kunnen. Onderzoek toont juist het tegendeel aan. Bewegen zorgt voor een grotere zelfredzaamheid en hoe vaker en meer er bewogen wordt in het ziekenhuis, hoe sneller patiënten dit in hun vrije tijd ook gaan doen.”
Fietslabyrint biedt mooie mogelijkheden om dialysepatiënten te helpen in Curaçao. Maar in een land waar het aantal nierpatiënten zo hoog ligt is het extra belangrijk om niet alleen het probleem aan te pakken. “Als nierstichting proberen we ook aan preventie te doen. We geven bijvoorbeeld voorlichtingen op scholen en houden voorlichtingscampagnes.”
Een andere grote factor die meespeelt in het aantal nierpatiënten zijn de hoge kosten van gezonde voeding. “Wij gaan gezonde voeding kweken voor onder andere dialysepatiënten. Hiervoor gaan we een tuin aanleggen om zelf groenten te verbouwen. Doordat we het zelf kweken kunnen we het goedkoper aanbieden aan onze doelgroep. Ook willen we de patiënten die hier nog fit genoeg voor zijn, laten helpen in de tuin. Zo pak je ook dat stukje beweging weer mee.”