Fietsen, filmen & monteren: het maken van een Fietslabyrint route

De zon schijnt en er groeien weer bladeren aan de bomen. Voor het filmteam is de tijd aangebroken om op de fiets te stappen en nieuwe routes te filmen voor Fietslabyrint. Zo zijn er de afgelopen weken al heel wat nieuwe routes opgenomen (zoals de route langs kanaal de Vliet in Den Haag en het Regenboogpad in Utrecht). Deze maand was het tijd voor de elf Friese steden. We nemen je mee en vertellen hoe onze Routefilmers dit aanpakken.

Dokkum Friesland.png
Dokkum, Nederland

Het filmteam

In de lente en zomer film je als Routefilmer bijna dagelijks nieuwe fietsroutes. Op de planning staan veel routes in Nederland, maar ook in Duitsland, Frankrijk en Finland. Zo kan ons team momenteel gespot worden onder de Franse zon, maar fietsten zij daarvoor nog door het “koude” Friesland. Helaas niet koud genoeg voor een heuse Elfstedentocht, maar gelukkig wel met meerdere pauzes en op de fiets.

Op naar Friesland

Op maandag vertrok het tweekoppige team al vroeg vanuit Den Haag. Inmiddels bedreven in het inpakken van de fietsen en de bijbehorende apparatuur, is het busje zo gevuld. Daarnaast maakt in Nederland filmen het extra makkelijk. Na ongeveer drie uur rijden naar Dokkum, in het meest noordelijke puntje van Friesland, was er bij aankomst nog genoeg tijd om diezelfde dag een route te filmen. Gelukkig inclusief prachtig weer.

Opnames maken

We maken veel werk van het filmen van een fietsroute. Van tevoren is er al veel tijd gestoken in het uittekenen van de route. Omdat je tijdens het fietsen op Fietslabyrint keuzemomenten krijgt, filmen wij zowel de keuze voor linksaf, als de keuze voor rechtsaf. En dat voor ieder kruispunt! Een complete route door een stad bestaat hierdoor uit zo'n 20 routedelen, die we afzonderlijk van elkaar opnemen. Oftewel, een hele klus (en workout).

De andere Friese steden

Bij het opnemen van grote steden, zoals Leeuwarden, splitsen we vaak de routes in tweeën. Dan fietst één iemand de linkerhelft van de stad, terwijl de anders door de rechterhelft fietst. Kleinere steden kunnen zelfstandig in een dag worden opgenomen, wat voor de opnames in Friesland dus twee routes per dag oplevert. Die routes worden vervolgens gemonteerd, gecodeerd en in het systeem gezet. Dus voordat de route op Fietslabyrint staat, is het alweer een paar maanden later.

Als Routefilmers heb je de unieke positie om als allereerst van de fietsroutes en alle prachtige locaties te genieten, zo ook in Friesland. Nu nog even geduld tot de fietstochten af zijn en iedereen door deze elf Friese steden kan fietsen! Dan fietsen onze Routefilmers ondertussen vrolijk door in het zonnige Frankrijk.