Ankie Westerveld, 77 jaar en dementerend, is op weg naar haar favoriete plek in het Zonnehuis in Zwolle: de hometrainer van het fietslabyrint. Met veel plezier klimt ze op de fiets en begint aan een prachtig virtueel avontuur. Vandaag gaat de rit naar Rome, vertelt ze. Een stad die warme herinneringen oproept aan vroegere vakanties met haar man Kees. "Rome is altijd geweldig. Mooie architectuur, leuke winkels én natuurlijk de paus,” zegt ze enthousiast, terwijl ze langzaam begint te trappen.
Het fietslabyrint is een hometrainer die gekoppeld is aan een groot beeldscherm. Ankie en de andere bewoners van Het Zonnehuis kunnen op die fiets plekken over de hele wereld verkennen. Zo heeft Ankie al fietstochten gemaakt naar het Gardameer - waar ze vroeger met haar man Kees kampeerde - en ook naar de piramides in Egypte. Maar Rome blijft favoriet. "Ik ben er een keer of vier geweest," vertelt ze terwijl ze op het scherm door de smalle straten fietst, auto's ontwijkt en pleinen passeert. "Het is net alsof ik er weer ben. Ik vind het prachtig!"
Naast Ankie zit Karin Schuttevaar, bewegingsagoog van Het Zonnehuis. Zij begeleidt Ankie en de andere bewoners bij het gebruik van het fietslabyrint en ziet dagelijks de magie ervan. "Het mooie is dat de beelden herinneringen oproepen. Ankie begint altijd te praten over wat ze allemaal ziet, en dan gaan de verhalen vanzelf stromen."
En dat merkt ook haar man Kees. Terwijl Ankie fietst, komen er momenten naar boven die hij zelf allang vergeten is. "We hebben samen veel meegemaakt en soms vertelt ze dingen die ik me zelf niet meer kan herinneren. Dat is heel apart. En dan denk ik: verrek, ze heeft gelijk!", lacht hij. Voor Kees is het prachtig om te zien hoe zijn vrouw geniet van de virtuele fietstochten. "Het geeft haar echt een boost."
Het Zonnehuis had tot voor kort slechts een paar fietsroutes op het apparaat staan, maar dankzij een gift van de stichting De Gasthuizen is dat inmiddels uitgebreid tot ruim 500 verschillende fietsroutes over de hele wereld.
Niet alleen voor de geest is het fietslabyrint een opkikker, ook fysiek is het een waardevol hulpmiddel voor mensen zoals Ankie. "Op deze manier blijven ze toch in beweging", zegt Karin. "En dat met heel veel plezier, want ze genieten volop van de reis."
Voor Ankie is dat zeker waar. "Het is echt geweldig. Niet alleen omdat ik weer kan fietsen, maar ook omdat het goed is voor mijn benen. En ik zie zoveel moois!" Terwijl ze verder fietst door de smalle en drukke straatjes van Rome, valt ze opeens stil van schrik. "Oeh! kijk, dit vind ik toch wel een beetje eng, al die auto's," zegt ze.
Karin die naast haar zit glimlacht: "Het is druk in Rome, he Ankie?" Voor Ankie is het fietslabyrint soms best spannend, een intense ervaring. "Soms, als we na een tijdje fietsen stoppen, vraagt ze weleens: hoe kom ik nou weer terug?", zegt Karin. Zo levensecht is de beleving dus voor haar.
Het mooiste aan het fietslabyrint is misschien wel hoe het Ankie weer even terugbrengt naar vroeger, de tijd van reizen en avontuur. "Want ze heeft toen het nog kon altijd veel gereisd", zegt Kees. Met een lach vertelt ze bijvoorbeeld over de keren dat ze de paus in Rome zag. "Twee keer achter elkaar, dat vond ik zo bijzonder." Denk je dat de paus ook weleens op de fiets stapt? "Als hij verstandig is, wel ja!”, zegt ze met een brede glimlach.
Na zestien minuten trappen door Rome, besluit Ankie dat het wel tijd is om te stoppen, ze is moe. Tijd voor een kop koffie en misschien een pizza? "Ja ja", zegt ze, "dat zou mooi zijn, maar ik denk niet dat ze dat hier hebben."
Voor Ankie en de andere bewoners van Het Zonnehuis is het fietslabyrint meer dan een hometrainer. Het brengt leuke herinneringen tot leven, zorgt voor beweging en - misschien wel het belangrijkste - geeft plezier. Of zoals Ankie het zelf zegt; "Ik zou het iedereen aanraden. Het is zo leuk om te doen. Echt waar!" Met een tevreden glimlach stapt ze met hulp van Karin van de fiets, op naar de koffie!
Artikel geschreven door RTV Oost