Fietslabyrint brengt buitenwereld naar binnen

Artikel van: SAMEN magazine - editie 32

Fietsend de Erasmusbrug over of langs de Schiedamse molens. En dat tijdens een ziekenhuis opname. Het kan met Fietslabyrint. Mede dankzij de Franciscus Foundation beschikt het ziekenhuis over 4 van deze bewegingssystemen. Beeldend therapeut Heleen Vink vertelt hoeveel plezier patiënten bij haar op de afdeling Geriatrie beleven aan hun virtuele fietstochten.

SAMEN speciale editie.png
Activiteitenbegeleidster Bianca Gunneweg helpt meneer Landsheer bij zijn virtuele fietstocht

Beweging is goed voor lichaam en geest. Daarom staan er Fietslabyrinten op de afdelingen Geriatrie, Neurologie, Hartrevalidatie en het Oncologiecentrum van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Het is een systeem waarmee virtuele fietstochten gemaakt kunnen worden door bekende en onbekende wijken, steden en natuurgebieden. Het beeldscherm waarop de fietsroutes worden getoond, is aangesloten op een hometrainer/bewegingsapparaat. ‘Dat is toch veel leuker dan tegen een saaie muur aankijken,’ zegt Heleen Vink. ‘Je kunt door Nederlandse steden fietsen, maar ook door Chicago, New York en landen als Suriname, Marokko of Turkije. Je kunt een bestemming kiezen die je ooit graag wil bezoeken. Er is keuze uit honderden landen en steden.’

De aanschaf van de Fietslabyrinten is mogelijk gemaakt dankzij donaties. Zo is Fietslabyrint in het Oncologiecentrum geschonken door de Bloodbrothers Arno en Eelco Kruijt. In 2004 kreeg Eelco de diagnose Leukemie. De broers waren zo tevreden met de zorg dat zij iets wilden teruggeven. Ook in de huiskamer van de afdeling Geriatrie staat een fiets. Deze is geschonken door de Rondetafel 46 Schiedam en de Ladies’ Circle 04 Schiedam. Ook op de afdeling Neurologie en Hartrevalidatie kunnen de patiënten van een fiets gebruikmaken. De afdeling Neurologie heeft de fiets met het geld van de Annemarie van der Lindenprijs aangeschaft, en de Hartrevalidatie dankzij het jubilerend bedrijf Endenburg.

Sterke benen
Fietslabyrint heeft trapondersteuning. Wie weinig kracht in de benen heeft kan toch door blijven fietsen. ‘Beweging is belangrijk,’ merkt Heleen op. ‘Het houdt je lijf soepel en dat draagt ertoe bij dat je op oudere leeftijd zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven.

Als je voldoende beweegt en je lichaam laat het toe, kun je met het fietsen je benen weer sterk maken. Dan heb je toch een heleboel gewonnen.’ Op de afdeling Geriatrie werkt Heleen nauw samen met de activiteitenbegeleider. Zij begeleiden patiënten bij creatieve activiteiten, spel- en bewegingsoefeningen. ‘Mensen zijn heel blij dat ze uit bed zijn. Ze worden verrast door dingen die ze nooit eerder hebben gedaan. Hun hersens en spieren worden geactiveerd en dat waarderen ze. Kom je in de huiskamer, zeg ik altijd, dan voel je je niet meer ziek en ben je voor even weer gezond.’

Fietsen door bekende plaatsen brengt herinneringen naar boven.

Populaire bestemmingen
Heleen en haar collega zien dat Fietslabyrint in trek is bij de patiënten. Ze maken er veel gebruik van. ‘Mensen kruipen er zelf achter,’ zegt Heleen. ‘Ze zijn zo enthousiast dat ze zelf op zoek gaan naar een bestemming. En het moedigt ook anderen aan. Als iemand klaar is, hoor je van: mag ik daar ook eens op?’ Rotterdam, Vlaardingen, Maassluis en Berkel zijn volgens Heleen de populairste bestemmingen: ‘Dus de steden waar de meeste mensen vandaan komen. Daar kennen ze de weg en dat brengt weer herinneringen naar boven. Terwijl ze aan het fietsen zijn, vertellen ze mooie verhalen.

SAMEN magazine - editie 32 lezen? Je vindt het tijdschrift hier.