Hersenziekte MSA: wat is het en welke rol kan Fietslabyrint spelen?

Multipele Systeem Atrofie ofwel MSA is een zeldzame hersenziekte die het functioneren van de hersenen ernstig kan verstoren. Vrijwel iedereen met deze ziekte eindigt in een rolstoel en heeft verminderde mobiliteit. In dit artikel leggen we je uit wat MSA inhoudt, wat de symptomen zijn en hoe virtueel fietsen kan helpen.

de Wael-Hexashots-19.jpg
Hersenziekte MSA

Wat is MSA?

Multiple Systeem Atrofie is een zeldzame en slopende hersenziekte waarbij de zenuwcellen in de hersenen geleidelijk afsterven. De ziekte wordt veroorzaakt door een abnormale ophoping van eiwitten binnen in de zenuwcellen. De eiwitten vormen nieuwe structuren die het vermogen van de cellen om hun taken uit te voeren verstoren. Als gevolg daarvan kunnen patiënten met MSA ernstige neurologische problemen ervaren.

Prevalentie in Nederland

Hoewel MSA een zeldzame aandoening is, treft het nog steeds een aanzienlijk aantal mensen in Nederland. Naar schatting leven tussen de 1.500 en 2.000 personen in Nederland met MSA (Parkinson vereniging). Opvallend is dat MSA zich niet beperkt tot een specifiek geslacht, aangezien het even vaak voorkomt bij mannen als bij vrouwen. Over het algemeen begint MSA tussen de vijftig en zestig jaar.

Symptomen en prognose

De symptomen van MSA variëren van persoon tot persoon. Een aantal voorbeelden zijn moeilijkheden met beweging, evenwichtsstoornissen, spraakproblemen en autonome disfunctie, zoals problemen met bloeddrukregulatie. Helaas is er nog geen genezing voor MSA. De ziekte vordert langzaam en leidt uiteindelijk tot ernstige invaliditeit en afhankelijkheid van zorg.

Fietslabyrint: virtueel fietsen voor MSA-patiënten

Voor mensen die lijden aan MSA en andere mobiliteitsbeperkende aandoeningen kan het behoud van een actieve levensstijl een uitdaging zijn. De virtuele fietstochten van Fietslabyrint zijn ontworpen om mensen met bijvoorbeeld MSA te helpen actief te blijven en de wereld te verkennen, zelfs als hun mobiliteit beperkt is. Door rolstoelfietsen en trappers met ondersteuning, kunnen ook minder mobiele mensen fietsen.\
Fietslabyrint blijkt ook speciaal geschikt om mensen te motiveren die door hun lichamelijke of mentale conditie moeilijk te motiveren zijn om te gaan en blijven bewegen (Karssemeijer, 2019). Daarnaast is Fietslabyrint laagdrempelig en eenvoudig te bedienen en kan het samen met de therapeut aangepast worden aan de individuele capaciteiten van gebruikers (bijvoorbeeld het aanpassen van de routeduur, de prikkelintensiteit van routes, het fietsen met of zonder keuzemomenten of het type route dat gekozen wordt).

In conclusie, MSA is een complexe en uitdagende hersenziekte die het leven van degenen die eraan lijden aanzienlijk beïnvloedt. Het is belangrijk om bewustzijn te creëren over deze aandoening en de beschikbare middelen, zoals Fietslabyrint, te benutten om de levenskwaliteit van MSA-patiënten te verbeteren en hen te helpen blijven genieten van een actief en vervuld leven.