Door het leven met dialysebehandelingen

Rijnstate Dialyse Centrum is één van de grotere centra in Nederland waar patiënten behandeling kunnen krijgen wanneer hun nieren het niet meer (goed) doen. Jenny van den Belt - Bakker, verpleegkundige en projectleider ‘Fietsen’ vertelt ons hoe deze behandeling te werk gaat en over de toegevoegde waarde van Fietslabyrint in hun centrum.

Een dialysebehandeling is niet niets. Als patiënt ben je eigenlijk altijd een marathon aan het rennen. Op dag één krijg je de dialysebehandeling: een spoeling die het bloed schoon spoelt en wel vier uur duurt. Op dag twee moet je flink bijkomen en soms zelfs een hele dag slapen. Dan voel je je aan het eind van de dag weer een beetje jezelf, om vervolgens op dag drie weer opnieuw te beginnen. En zo gaat dit door, voor sommige tot wel vier behandelingen per week. De patiënten zijn topsporters zonder dat ze het door hebben. Deze behandelingen kunnen jaren duren en zet het leven op een laag pitje. Naar werk gaan is lastig en de wereld en sociale kring wordt steeds kleiner. Een logisch gevolg is dat de patiënten naast de behandeling weinig meer doen. Dit heeft uiteraard weer gevolgen voor de fysieke maar ook de mentale gezondheid.

Rijnstate dialyse.jpg

Om patiënten vitaal en gelukkig te houden is Jenny altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en innovaties. Zij vertelt ons hoe Fietslabyrint niet alleen een rol speelt in de fysieke gezondheid, maar ook voor het sociale aspect:

Waar eerst mensen naast elkaar zaten en weinig van elkaar wisten, gingen patiënten nu met elkaar praten: waar ze vroeger hebben gewoond, wat ze hebben meegemaakt, waar ze naar verhuisd zijn, waar ze op vakantie zijn geweest.

Jenny, verpleegkundige en projectleider ‘Fietsen’ Rijnstate Dialyse Centrum

Zo is de tijd in het centrum niet alleen gezelliger, maar voegt Fietslabyrint ook iets toe aan het vergroten van hun wereld. Volgens Jenny is de belevingsfactor van Fietslabyrint hoog. “Het is zoveel meer dan alleen een route die je fietst. Fietslabyrint is niet alleen voor ouderen, maar ook voor zieke mensen en mensen die afleiding willen en iets willen zien van de wereld. Een van onze patiënten is dol op Azië en fietst het liefst elke dag een route door China of Japan. Dan maakt hij een foto voor zijn vrouw om te laten zien waar hij nu weer op reis is.”

Voor veel mensen is een dialysebehandeling een lang proces van vele jaren en wachten op een mogelijke transplantatie, maar soms zijn patiënten ook uitbehandeld en/of stoppen zij met de behandeling. Dit betekent dat de patiënt afscheid van zijn of haar leven gaat nemen. Doordat een patiënt vaak langdurig en meerdere keren per week langskomt kennen zij het team van Rijnstate goed en zijn dit emotionele momenten. “Ik herinner het altijd goed als we afscheid moeten nemen van mensen die stoppen met dialysebehandelingen. In het bijzonder moet ik denken aan een patiënt uit Arnhem. Hij wilde het allerliefst nog één laatste keer zijn geboortestad zien, maar was hier helaas te zwak voor. Door een collega op Fietslabyrint te laten fietsen, kon hij nog één keer door Arnhem fietsen en afscheid nemen. Hoe mooi is dat? Dat je ook in de afscheidsfase van iemands leven zo veel kan betekenen met eigenlijk maar een simpel beeldscherm. Er komen zoveel herinneringen naar boven en dat maakt het zo mooi.”

Gelukkig zijn er ook veel patiënten die wel in aanmerking komen voor een transplantatie. Na een transplantatie is de nierfunctie vaak 50% of meer wat betekent dat de dialysebehandelingen niet meer nodig zijn. Dan worden er vaak meteen plannen voor verre reizen gemaakt: iets waar ze dankzij alle fietsroutes op Fietslabyrint al veel inspiratie voor hebben opgedaan.

Heb jij ook prachtige verhalen over de patiënten, bewoners of cliënten op jouw werk? Wij horen ze graag. Je kan contact met ons opnemen via marketing@fietslabyrint.nl.

Meer weten over Rijnstate of dialysebehandelingen? Ga naar www.rijnstate.nl of bekijk hun Facebook.