“Plezier tijdens het bewegen is het allerbelangrijkste"

Hoe blijf je actief in de wintermaanden? Met druilerig weer en donkere dagen kan de motivatie om buiten te bewegen een stuk minder zijn. Gelukkig hebben ze daar bij Woonzorgcentrum Aymonshof een oplossing voor. Het belangrijkste voor hen is namelijk het plezier in bewegen. Zonder plezier ook geen motivatie aldus Amber Rottiers, Kinesitherapeut voor Woonzorgcentrum Aymonshof.

Fietslabyrint bij woonzorgcentrum Aymonshof

Aymonshof is een Woonzorgcentrum in België waar ze met veel plezier gebruikmaken van Fietslabyrint. “Zo’n drie jaar geleden waren we op zoek naar een innovatie die meer bewegen zou stimuleren. Er is toen uitgebreid onderzoek gedaan naar de juiste oplossing en Fietslabyrint sprong er boven uit,” vertelt Amber. Vooral het grote scherm, de realistische beelden en het makkelijke gebruik waren doorslaggevend.

Ook het grote aanbod aan routes is een groot pluspunt voor Aymonshof. “Een van onze bewoners is altijd erg ingetogen en moeilijk te bereiken zowel verbaal als non-verbaal. Wij hebben toen opgezocht waar hij is opgegroeid en het grootste gedeelte van zijn leven heeft doorgebracht. Samen met hem hebben we deze route gefietst en het verschil was enorm. Hij begon vrolijk te praten over de stad en kon alle straatnamen opnoemen.”

“Wij gebruiken Fietslabyrint in de kinezaal (ofwel fysioruimte) als onderdeel van de behandelingen, maar elke middag verplaatsen wij Fietslabyrint naar de verschillende woonafdelingen. Zo kunnen bewoners ook buiten ons beweegprogramma gebruikmaken van het virtuele fietsen. Samen met de verpleegkundige, activiteitenbegeleider of familie gaan ze dan op reis.” Sinds kort kunnen ze ook een route door Dendermonde fietsen, de omgeving waar het centrum staat. “Onze bewoners kunnen niet wachten om een rondje te fietsen en komen zelf al aanlopen om op de fiets te stappen. Aan motivatie geen gebrek dus.”

Om de bewoners nog enthousiaster te maken organiseert Aymonshof ook competities. Zo zijn de Ronde van Vlaanderen en Tour de France al gefietst. “We maken er een competitie van tussen de afdelingen. Ze fietsen dan tegen elkaar en dagelijks maken we de tussenstand bekend.”

Een van onze bewoners is erg fanatiek en heeft heel hard gefietst. Aan het einde van de wielerwedstrijd kreeg hij zijn welverdiende medaille. Deze laat hij nog steeds, maanden later, trots aan mij zien.

Amber Rottiers, Kinesitherapeut, Woonzorgcentrum Aymonshof.

Naast fietsen weten Amber en haar collega’s nog genoeg andere manieren om de bewoners in beweging te houden. Van turnen tot dansen; alles is mogelijk. “Plezier is het allerbelangrijkste. Anders krijg je mensen niet aan het bewegen. Als bewoners de oefeningen niet leuk vinden, doen we de volgende keer iets anders.”

Zo komen ze bij Woonzorgcentrum Aymonshof de wintermaanden zonder problemen door. Meer inspiratie nodig voor leuke binnen activiteiten? Lees ons artikel met de leukste spellen om in beweging te komen.