Revalideren met Fietslabyrint: “Onze cliënten bewegen met veel plezier”

Zoals je misschien al voorbij hebt zien komen, zijn we weer hard op zoek naar de Fietslabyrint Kampioen van 2024. De zorginstelling die het meeste fietst gedurende het hele jaar maakt kans op een gratis jaarabonnement. Maandelijks houden we de tussenstand bij en in maart stond In Beweging, locatie de Molenhoeve op nummer twee. Fysiotherapeut Freek van der Velden vertelt hoe zij hun cliënten in beweging krijgen met Fietslabyrint.

Drie mensen fietsen samen virtueel met Fietslabyrint
Fietslabyrint bij De Molenhoeve

Freek van der Velden werkt als fysiotherapeut voor zowel revalidatie als langdurige zorg. Een van de revalidatiecentra waar hij vaak komt is De Molenhoeve. “Binnen de hele organisatie maken we vaak gebruik van Fietslabyrint. Veel locaties hebben een systeem staan. Bij De Molenhoeve hadden we nog geen eigen Fietslabyrint, maar toen een andere locatie dicht ging, konden wij het systeem overnemen.” Zo is Fietslabyrint bij de revalidatieafdeling op De Molenhoeve gekomen. “Inmiddels zijn de virtuele tochten niet meer weg te denken uit ons revalidatieplan,” vertelt Freek.

Focus op beweging

Binnen de hele organisatie werken de zorgmedewerkers en fysiotherapeuten goed samen. “Alle locaties zijn erop ingesteld om zo veel mogelijk beweging aan onze cliënten te bieden. Ook als wij als fysiotherapeuten niet aanwezig zijn, zorgen de zorgmedewerkers ervoor dat cliënten genoeg bewegen. Dit maakt het hele traject van revalideren een stuk makkelijker.”

Fietslabyrint helpt hierbij. “Zo staat het systeem in onze oefenruimte die toegankelijk is voor iedereen. Cliënten kunnen zelf op de fiets stappen en bewegen."

Dit vergroot de zelfredzaamheid en geeft het gevoel eigen regie te hebben over het revalidatieproces. Dat is enorm waardevol.”

Freek van der Velden, Fysiotherapeut

Fietsen naar je oude vakantiehuis

Ook de familie van cliënten is erg betrokken bij het hele proces. Een mevrouw ging altijd met haar familie naar Luxemburg, maar kon dat al een tijd niet meer. De familie heeft zelf vanuit de auto gefilmd hoe ze altijd naar hun vakantiehuis rijden. Toen ze op een dag de route door Luxemburg op Fietslabyrint fietsten, kwamen ze erachter dat de exacte route naar hun vakantiehuis virtueel gefietst kan worden. “Zo kan deze mevrouw toch nog regelmatig genieten van een virtuele vakantie in Luxemburg.”

Fietsen als sociale activiteit

Naast de fiets die aangesloten staat op Fietslabyrint, staan er nog twee losse fietsen om het scherm heen. Zo wordt fietsen een sociale activiteit en fietsen ze bij De Molenhoeve stiekem nog veel meer dan ons systeem registreert. “Regelmatig kom ik aan in de oefenzaal en zie ik cliënten al met elkaar fietsen. Vaak stelt één iemand voor om een rondje te fietsen en dan sluit de rest aan om mee te kijken en fietsen.” Samen beslissen de cliënten waar ze heen gaan en welke afslagen ze nemen. “Dit zorgt ook voor een sociaal aspect en leuke interacties die anders niet voorkomen.”

Door dit vele fietsen staan ze in de top 10 meeste fietsers van Fietslabyrint. “Wij zijn enorm trots dat we in de top 10 staan. Het is zo gaaf dat veel van onze cliënten met zo veel plezier aan het bewegen zijn.”
Dit jaar kan je dus weer een jaarabonnement winnen als jij de instelling bent die het meest fietst. Kijk hier voor alle informatie en de tussenstand van maart.