We spraken Johan Hilverts, Psychomotorisch therapeut bij o.a. BCM Ouderenzorg, virtueel over zijn ervaringen in de zorg en met Fietslabyrint.
Psychomotorisch therapeut. Voor sommige een bekende term, maar gelukkig legt Johan graag uit wat het precies inhoudt. “Een psychomotorisch therapeut helpt mensen met psychische problemen contact te maken door middel van beweging. Denk aan mensen die lijden aan depressie, dementie of in het autistisch spectrum zitten.”
In de Beukenhof behandelt Johan cliënten met een ‘rugzakje’, zoals hij dat zelf mooi uitdrukt. Deze ouderen met een psychologisch instabiele achtergrond hebben vaak te maken met verlies van grip en zelfvertrouwen en leven in sociaal isolement, vooral nu in tijden van corona. Dit leidt geregeld tot depressie, terugtrekking en zelfverwaarlozing. Hoe kan je dan toch contact leggen met deze mensen en ze op een positieve manier uit hun schulp laten komen? Bewegen kan de oplossing zijn. Johan doet dit bij uitstek door middel van Fietslabyrint.
Johan ziet dat een ritje op het Fietslabyrint de cliënten goed doet. Mensen bloeien op en knopen uit zichzelf een gesprek aan, bijvoorbeeld over de omgeving waar zij doorheen fietsen of een oude herinnering. De enorme diversiteit aan routes zorgt ervoor dat er voor iedereen een geschikte fietstocht is, iets wat volgens Johan door geen enkel ander systeem te evenaren valt.
Inmiddels biedt Fietslabyrint 600 routes aan, maar toen er ‘slechts’ 300 beschikbaar waren, was één van de cliënten van Johan fanatiek bezig deze allemaal af te gaan. Johan maakte een speciale afvinklijst voor hem met daarbij de extra taak om aan te geven wat hij van de routes vindt. Dankzij zijn enthousiasme en oplettende blik is er nu een lijst vol tips om Fietslabyrint een upgrade te geven, maar belangrijker nog, vonden Johan en zijn cliënt een gezamenlijk onderwerp om over te praten. Welke route had hij vandaag gefietst, wat vond hij er leuk of minder leuk aan?
Dit stimuleerde Johan om ook voor zijn andere cliënten een aftekenlijst te maken. Hier schrijven de fietsers op welke routes zij fietsen en wat ze ervan vinden. Zo zijn er geregeld discussies en gesprekken tussen de verschillende fietsers en fietst er zelden iemand alleen. Fietslabyrint is een uitstekend middel om contact tussen therapeut en cliënt te leggen, lichamelijk te bewegen én tegelijkertijd zorgt het voor een sterk sociaal effect.
De fietsers bij Johan zijn zo fanatiek dat de Beukenhof als nummer 1 onder het totaal aantal gefietste minuten staat genoteerd. Johan daagt jou hierbij uit om zijn cliënten te overtreffen. Misschien staat jouw zorginstelling binnenkort wel op onze eerste plaats, of nog beter, zie jij ook de groei en fanatisme terug bij jullie cliënten.
JOHAN’S TIP: organiseer een wedstrijd tussen cliënten! Kies één of een reeks van routes uit en schrijf de tijden op. Wie heeft de route(s) het snelst afgelegd?