Terugblikken op 2022 met Fietslabyrint CEO Ella Keijzer

Richting het eind van het jaar neemt onze founder en CEO Ella Keijzer je altijd mee door de avonturen van het afgelopen jaar. Ook in 2022 waren er weer ups and downs, maar gelukkig vooral veel vier-momenten om op te proosten. We spraken Ella over haar grootste uitdagingen, liefde voor muziek en het moment waarop ze wist: Fietslabyrint gaat wereldwijd!

Ella terugblik 2022.png
Ella Keijzer, CEO & Founder van Fietslabyrint

Als founder maak jij Fietslabyrint al vanaf dag één mee. Hoe zou je het afgelopen jaar samenvatten?
Dit was hét jaar van veranderingen. Ik ben dit jaar voor het eerst begonnen als ‘directie’ in m’n eentje, er zijn nieuwe teams bijgekomen en daarmee ook een hoop nieuwe collega’s. Daarnaast was dit het jaar van de kleine doelen. Zo houd je het behapbaar en werk je samen aan onze missie: zoveel mogelijk mensen aan het fietsen.

Je noemt het al: je staat nu in je eentje aan het roer. Hoe is dat voor jou?
Heel dubbel. Job en ik hebben Fietslabyrint als studenten opgericht en we maakten elke nieuwe stap samen mee. Gelukkig doen we dat nu nog steeds, want Job werkt bij Fietslabyrint als Creative Developer en hij blijft natuurlijk de co-founder. Het was aan het begin van het jaar best onwennig, maar ondertussen begint het steeds gewoner te worden. En de ‘oprichtersband’ die wij hebben blijft natuurlijk ook, zo kunnen we altijd samen terugdenken aan vroeger en hoe anders het bedrijf nu alweer is.

Anders is het zeker. Jullie gingen van met z’n tweeën naar 25+ medewerkers. Had je dat ooit durven dromen?
Nee, dat had ik niet gedacht. Fietslabyrint is natuurlijk nog steeds een klein bedrijf, maar soms voelt het enorm! Het fijne aan een klein team is wel dat iedereen op de hoogte is van waar de ander mee bezig is en hoe groter het team wordt hoe meer manieren van samenwerken we weer ontdekken. Iedereen krijgt de ruimte om te doen waar ze echt goed in zijn en ons team vult elkaar mooi aan. Zo werken we met z’n allen aan een groter doel en krijg ik veel inspiratie van alle collega’s.

Het klinkt als een goed jaar met veel groei, maar helaas zijn er ook altijd tegenslagen. Waar vind je de motivatie om ondanks tegenslag toch door te zetten?
Dat is lastig te zeggen… Volgens mij weet ik altijd wel een draai aan tegenslagen te geven. Elke tegenslag is tegelijkertijd ook een uitdaging! En dat maakt het dan meteen weer interessant of leuk in plaats van moeizaam. Je moet wel een hele hoop roet in het eten gooien om mij van mijn droom om Fietslabyrint te laten groeien te laten wijken. Uitdagingen horen nou eenmaal bij de weg naar een steeds gezonder en leuker bedrijf.

In Nederland is Fietslabyrint al bekend in de zorg, maar jij focust je met Bike Labyrinth ook op het buitenland. Hoe is dat ontstaan?
Het begon allemaal met een aanvraag uit België. Daar gingen we toen zelf naar toe en dat vonden we best ver… Kon niemand anders dat voor ons doen? Zo ontstond het idee om een partner in België te zoeken. In België was dat nog best makkelijk, want alle klanten spraken Nederlands en Fietslabyrint kon dus Fietslabyrint blijven. Na een tijdje groeide we uit naar Wallonië en zo hebben we ook nog een tijdje de naam ‘Vélo Labyrinthe’ gehad, maar al snel besefte we dat het toch handiger was om niet voor elk land een nieuwe naam te hanteren en zo kwam Bike Labyrinth tot stand.
In 2022 zijn we ook flink gegroeid in het buitenland, en ik hoop dat dat in 2023 alleen maar meer wordt.

En nu staat 2023 alweer voor de deur! Wat is je grootste wens voor Fietslabyrint en Bike Labyrinth dit komende jaar?
De nummer één wens is dezelfde als elk jaar: dat er weer veel mensen mogen genieten van het fietsen en virtueel de wereld ontdekken, met als gevolg dat er weer veel blije en gezonde fietsers bij zijn.
Andere doelen en wensen voor 2023 zijn het vinden van nieuwe internationale partners, het herschrijven van onze software en heel misschien komt er een nieuw product op de markt…

Spannend! Komen er ook nog nieuwe routes in 2023?
Uiteraard, elk kwartaal zijn er weer 15 nieuwe routes om te ontdekken. Zelf heb ik dit jaar een boerderij gefilmd en er komen ook nog meer treinroutes aan.

Zijn er nog routes die je erg graag op Fietslabyrint zou terugzien in de toekomst?
Er zijn er genoeg… Ondanks dat we al meer dan 600 routes hebben, kan ik altijd wel wat nieuws bedenken. Zoals een route door de Efteling bijvoorbeeld! Daar ben ik zelf nooit geweest, dus dat zou stiekem wel een kinderdroom zijn die uitkomt.
Daarnaast houd ik enorm van natuur, dus wat mij betreft zijn er nooit genoeg routes met een mooi bos of strand.

Nou weet ik toevallig dat jij ook groot fan bent van muziek en je maakt zelfs ook muziek. Zijn deze twee passies goed te combineren en hoe inspireert muziek maken je voor Fietslabyrint?
Dat gaat zeker samen! Wat ik tof vind aan het maken van muziek is dat moment waarop alles ineens klopt. Het ritme en de melodie gaan perfect samen. Dat hoop ik met Fietslabyrint ook te kunnen bereiken. Muziek kan iets in je aanwakkeren en maakt mensen absoluut blij en ik geloof dat Fietslabyrint dat ook kan doen. Eigenlijk geef je mensen met beide een ervaring! En wie weet, misschien komen er in de toekomst ook wel routes met muziek op Fietslabyrint. Ik raad je aan om eens de radio aan te zetten tijdens het fietsen.

Finland hondenslee.png
Finland, Rovaniemi

Dan tot slot, heb je nog aanraders voor alle fietsliefhebbers?
Mijn favoriete route is op dit moment de route met de hondenslee in Finland, altijd leuk om totaal iets anders uit te proberen. Of de route langs de piramides in Giza! Ik ben er zelf nog nooit geweest en het lijkt mij een magische plek. Eigenlijk is mijn tip dus om vooral iets nieuws te proberen volgend jaar, zo prikkel je de hersenen en het is vooral ontzettend leuk om te doen.

We wensen iedereen hele fijne feestdagen toe en een spetterend nieuwjaar! Fiets jij volgend jaar ook weer mee?

Meer lezen?