De 6 voordelen van virtueel fietsen voor ouderen

Als het gaat om lichaamsbeweging, is fietsen een van de populairste activiteiten onder ouderen. Vooral voor die groep is het belangrijk om actief te blijven, omdat het risico op ziektes en aandoeningen zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten toeneemt. Toch is buiten fietsen niet altijd mogelijk. Virtueel fietsen is hiervoor de oplossing. Wij zetten de voordelen voor je op een rij.

de Wael-Hexashots-55.jpg
De 6 voordelen van virtueel fietsen voor ouderen

1. Veilig binnen, elk moment van de dag

Druk verkeer, gladde wegen of regen kunnen obstakels zijn voor ouderen om te gaan fietsen. Virtueel fietsen is een veilige manier om binnen toch te kunnen bewegen. Ook kun je op elk moment van de dag of nacht fietsen en hoeft geen rekening te houden met de weersomstandigheden.

2. Meer motivatie

Virtueel fietsen kan motiverend zijn omdat je een doel hebt om naartoe te werken. Fiets bijvoorbeeld door je favoriete vakantieland, rond een bepaalde afstand af, of fiets door zoveel mogelijk steden.

3. Goed voor je gezondheid

Net als bij gewoon fietsen is virtueel fietsen goed voor de gezondheid. Het verbetert de conditie en vermindert het risico op ziektes en aandoeningen. Fietsen helpt daarnaast je bloeddruk en cholesterolgehalte te verlagen en spieren te versterken. Bovendien kan het helpen om je gewicht op peil te houden.

4. Verbetert cognitieve functie

Onderzoek toont aan dat regelmatige lichaamsbeweging, zoals fietsen, kan bijdragen aan een verbeterde cognitieve functie en geheugen. Virtueel fietsen combineert de voordelen van lichaamsbeweging en cognitieve stimulatie door het nabootsen van echte fietservaringen in verschillende omgevingen. Uit onderzoek blijkt virtueel fietsen ook te helpen bij ouderen met Alzheimer.

5. Minder stress en depressieve gevoelens

Fietsen is een bewezen manier om stress en depressie te verminderen. Virtueel fietsen biedt een veilige omgeving waarin ouderen zonder zorgen kunnen fietsen. Bovendien kunnen ze genieten van de prachtige landschappen op het scherm, wat bijdraagt aan een gevoel van ontspanning en kalmte.

6. Fiets de wereld binnen!

Als laatste is het natuurlijk gewoon erg leuk om de mooiste plekken te beleven vanaf de fiets. Op fietslabyrint zijn inmiddels meer dan 600 routes te vinden over de hele wereld. Zo kan je binnen de hele wereld ontdekken.