Ziekenhuis Gelderse Vallei motiveert patiënten om te bewegen

Lichamelijk en geestelijk in beweging blijven is erg belangrijk voor ziekenhuispatiënten en vooral voor oudere patiënten. Met één week in bed verliezen zij al snel een paar kilo spiermassa. Het herstel duurt lang en is meestal niet volledig. Om patiënten te motiveren om tijdens hun ziekenhuisopname te bewegen, heeft Ziekenhuis Gelderse Vallei twee Fietslabyrinten geplaatst op de afdelingen ouderengeneeskunde en dialyse.

Op de afdeling ouderengeneeskunde fietsen mensen met een Motomed vanuit hun rolstoel of gewone stoel. Patiënten kunnen fietsen onder begeleiding van de fysiotherapeut of activeitenbegeleiding, of samen met hun eigen familie. Op de dialyse afdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei staat nu ook een Fietslabyrint die dialysepatiënten helpt bewegen.

Door het fietsen hebben de patiënten minder kramp in hun benen, een veel voorkomend probleem bij het dialyseren. Maar 3 keer per week een half uur fietsen zonder uitzicht is saai. Fietslabyrint helpt om de motivatie hoog te houden en het fietsen uitdagend.

Flora Strookappe, fysiotherapeut

Lees het hele verhaal op de website van Ziekenhuis Gelderse Vallei.