Binnen fietsen is voor veel Nederlanders een aangename manier om in vorm te blijven en de broodnodige lichaamsbeweging te krijgen. Toch wordt er vaak nog gedacht dat thuis of in de sportschool trainen minder goed is, ook al leggen ze even veel kilometers af als buitenfietsers.
Is binnen fietsen minder goed voor het lichaam? Of heeft indoor fietsen eigenlijk onverwachte voordelen vergeleken met buiten? Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen van binnen fietsen.
We hoeven gelukkig niet op ons gevoel af te gaan om de verschillen tussen de twee manieren van fietsen te ontdekken. Er zijn universiteiten die dit hebben onderzocht, en dat levert ons een paar interessante inzichten op.
Dit wetenschappelijk onderzoek uit 2014 naar het verschil tussen binnen en buiten fietsen leverde een verrassend resultaat op. Een aantal wetenschappers van de University of Nebraska liet 23 competitieve fietsers 40 kilometer binnen én buiten fietsen, terwijl ze belangrijke lichaamsfuncties zoals hartslag, ademsnelheid en lichaamstemperatuur vastlegden. Voor een groot deel waren er geen verschillen tussen de uitkomsten.
Maar op twee punten scoorden de binnenfietsers beter dan de testpersonen die buiten dezelfde afstand aflegden. Hun hartslag lag gemiddeld gezien hoger én ze genereerden meer kracht op de trappers. Dat is beter voor je hart, voor je calorieverbruik en voor je spieren. De resultaten van deze test, die in The Journal of Strength & Conditioning Research zijn na te lezen, worden bevestigd door eerdere onderzoeken uit Frankrijk en Engeland.
De wetenschappers vermoeden dat de oorzaak vooral psychologisch is. Omdat de omstandigheden binnenshuis aangenamer zijn dan buiten (het is er warm, droog en de fietser bevindt zich in een bekende omgeving) ervaren binnenfietsers minder stress. Daardoor gaat een binnenfietser zich gevoelsmatig méér inspannen. Voor veel andere aspecten van de gezondheid en de fietsprestaties, zoals de ademhalingssnelheid, de vermoeidheid en de gemiddelde snelheid, blijken er eigenlijk geen verschillen te bestaan: binnenfietsen lijkt dus minstens even gezond te zijn als buiten fietsen. Ook andere bronnen zoals bijvoorbeeld Fitvooralles.nl en Bestefietskopen.nl beamen dit.
Vooral in de herfst en de winter kunnen fietsers er wekenlang niet aan toekomen om een rit te maken. Lage temperaturen, harde wind en onaangename neerslag maken het onaantrekkelijk om voor welke afstand dan ook op de trappers te gaan staan. Ook in hartje zomer kan een flinke rit maken veel van de wilskracht en van het lichaam vergen. Binnenshuis is fietsen daarentegen altijd mogelijk. De beschutting en de temperatuurbeheersing in huis zorgen voor een fijn klimaat en altijd droge kleding. Perfect voor het fietsen. Plotselinge veranderingen in het weer (regenbuien, onweer, opstekende wind) komen niet voor in huis of in de sportschool.
Nog een factor: binnen fietsen is veilig. Valpartijen door los grind en ijzel, botsingen met paaltjes en hekken en vooral de confrontatie met automobilisten en scooterrijders: op een hometrainer of bewegingstrainer heb je er geen last van. De fietser legt zijn kilometers af zonder de noodzaak voor beschermende kleding, een fietshelm en de stress die het navigeren over een onbekende route met zich meebrengt. In zijn eigen huis en in de gym is een fietser veiliger dan waar dan ook.
Eén van de belangrijkste argumenten om toch buiten te gaan fietsen is dat binnen trainen niet ‘echt’ is. Het landschap, de wind en de zon op je huid, de onverwachte indrukken: je beleeft minder als je binnen fietst, wordt er gezegd. In principe is dat natuurlijk waar – als je fietst in je eigen overbekende woonkamer of schuur. Gelukkig zijn er tegenwoordig elektronische hulpmiddelen om binnen fietsen even spannend of zelfs mooier te maken dan ‘het echte werk’.
Met Fietslabyrint Thuis fiets je vanuit huis door meer dan 750 locaties over de wereld. Dankzij een beeldscherm voor de hometrainer voelt het net alsof je buiten fietst. Met deze app fietst iemand door de eigen stad, een andere locatie in Nederland of een fietsroute dwars door de bergen van Californië of de boulevards van Frankrijk. Zo maak je kennis met ongelofelijk mooie, nieuwe landschappen tijdens het binnenfietsen.
Wil je ook graag binnenfietsen uitproberen? Download de Fietslabyrint Thuis app en probeer het gratis.